GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje AP-a: Mediji potiču podjele u američkom društvu

Istraživanje AP-a: Mediji potiču podjele u američkom društvu
POBJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / BETA
NEW YORK - Amerikanci, sudeći prema danas objavljenim rezultatima istraživanja, smatraju da medijske kuće svojim načinom izvještavanja čine više štete nego koristi po pitanju demokracije i političke polarizacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gotovo tri četvrtine odraslih Amerikanaca vjeruje da novinske kuće potiču političke podjele u zemlji, a nešto manje od polovice ispitanih kaže da imaju malo ili nimalo povjerenja u sposobnost medija da pošteno i točno izvještavaju o događajima.

Istraživanje, objavljeno uoči Dana slobode medija koji se obilježava iduće srijede, pokazuje da su Amerikanci izrazito zabrinuti zbog dezinformacija i uloge koju mediji, političari i vlasnici društvenih mreža igraju u njihovom širenju, ali mnogi od njih također zabrinuti zbog sve većih prijetnji sigurnosti novinara.

"Vijesti raspaljuju ljude", rekla je Barbara Jordan, 53, članica američke Demokratske stranke iz Qantasa, koja kaže da traži informacije na internetu umjesto da samo konzumira ono što vidi na televizijskim vijestima. "Bolje je guglati i tako saznati što se događa. Internetu vjerujem više nego televiziji."

Kako ocjenjuje AP, gubitak povjerenja u mainstream medije gura mnoge Amerikance na društvene mreže i nepouzdane web stranice koje šire obmanjujuće tvrdnje i lako se mogu pretvoriti u stranačke "mjehuriće" s efektom odjeka, što dovodi do daljnje polarizacije.

Iako tanka većina ispitanika kaže da ima određenu razinu povjerenja u sposobnost medija da cjelovito i pošteno izvještavaju o događajima, samo 16 posto kaže da ima puno povjerenja, a čak 45 posto kaže da uopće nema.

Četiri od deset ispitanika smatra da mediji štete američkoj demokraciji, dok samo dvoje od deset kaže da mediji imaju zaštitnički stav. Četiri od deset ne spadaju ni u jednu od ovih kategorija.

Joe Salenha, republikanac s Long Islanda u New Yorku, smatra da partizanski kabelski kanali i društveni mediji kod mnogih Amerikanaca stvaraju dojam neprijatelja i da "cijepa zemlju", te da se situacija pogoršala od 2016. predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Donald Trump.

Republikanci s većim nepovjerenjem gledaju na medije od demokrata, pa tako 61 posto republikanaca, 23 posto demokrata i 36 posto neovisnih smatra da mediji štete demokraciji. Većina s obje strane stranačkih podjela vjeruje da mediji potpiruju političke podjele, ali republikanci će vjerojatnije nego demokrati reći da se to često događa.

Također, više republikanaca nego demokrata vjeruje da je medijsko izvještavanje pod snažnim utjecajem američke vlade i političkih stavova samih novinara.

Ispitanici ističu fenomen da jedna postaja pokriva događaj koji druge postaje ignoriraju, što postavlja pitanje kome vjerovati.

Istraživanja pokazuju da fragmentacija medijskog ekosustava, uglavnom pod utjecajem interneta, pridonosi polarizaciji.

Zabrinutost zbog dezinformacija ujedinjuje Amerikance iz obje stranke, pri čemu devet od 10 ispitanih odraslih osoba kaže da su dezinformacije problem, a trećina kaže da svaki dan gledaju vijesti s lažnim tvrdnjama političara i manipulativnim vijestima.

Dvije trećine ispitanika čim vidi vijest na društvenim mrežama očekuje da je netočna.

Tagovi: američko društvo, podjele u američkom društvu
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE