GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izbori na Tajvanu. Kina je doživjela težak poraz

Izbori na Tajvanu. Kina je doživjela težak poraz
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 16:35
Autor: SEEbiz
PEKING - Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna stranka ostvarila je povijesnu, treću uzastopnu pobjedu na predsjedničkim izborima. Lai Ching-te, aktualni potpredsjednik Tajvana, proglasio je pobjedu, dok su njegova dva glavna oporbena protivnika priznala poraz. U govoru oduševljenim biračima Lai je svoju pobjedu nazvao "pobjedom za zajednicu demokracija".

"Međunarodnoj zajednici pokazali smo da između demokracije i autoritarizma još uvijek stojimo na strani demokracije", rekao je.

"Djelovat ću u skladu s našim demokratskim i slobodnim ustavnim poretkom na način koji je uravnotežen i održava status quo s druge strane tjesnaca", dodao je. "U isto vrijeme, također smo odlučni zaštititi Tajvan od stalnih prijetnji i zastrašivanja iz Kine." Laijev potpredsjednik Hsiao Bi-khim, koji je nedavno bio glavni izaslanik Tajvana u Sjedinjenim Državama, izabran je za potpredsjednika.
Rezultati tajvanskog Središnjeg izbornog odbora pokazali su da Lai ima oko 40 posto glasova, dok su njegova dva glavna rivala zaostajala s 33 posto, odnosno 26 posto.

Rezultat pokazuje da birači podupiru stajalište DPP-a da je Tajvan de facto suverena nacija, koja bi trebala ojačati obranu od prijetnji Kine i produbiti odnose s drugim demokratskim zemljama čak i ako to znači ekonomsku kaznu ili vojno zastrašivanje od Pekinga.

Poput predsjednika u odlasku Tsai Ing-wena, koji se ne može ponovno kandidirati zbog ograničenja mandata, Laija otvoreno preziru čelnici Komunističke partije Kine i njegova pobjeda vjerojatno neće dovesti do poboljšanja veza između Pekinga i Taipeija.

Kina je prekinula većinu komunikacija s Taipeijem nakon što je Tsai preuzeo dužnost i pojačao diplomatski, gospodarski i vojni pritisak pretvarajući Tajvanski tjesnac u jedno od glavnih svjetskih geopolitičkih žarišta.

Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan dijelom svog teritorija iako ga nikad nije kontrolirala. Dok su kineski komunistički čelnici godinama obećavali da će na kraju postići "ponovno ujedinjenje", Xi je ponavljao da se pitanje Tajvana "ne bi trebalo prenositi s generacije na generaciju".

DPP ističe da Tajvan nije podređen Komunističkoj partiji Kine i da o budućnosti Tajvana moraju odlučiti samo njegovih 23.5 milijuna stanovnika.

Uoči subotnjeg glasanja Peking je upozorio tajvanske birače da "naprave pravi izbor" i "prepoznaju iznimnu opasnost od Lai Ching-teovog pokretanja konfrontacije i sukoba u tjesnacu". Njegov protukandidat Hsiao je dva puta sankcioniran od Kine jer je "tvrdoglavi secesionist".

Tagovi: tajvan, kina, rat, Lai Ching-te
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE