GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izbori: Samo troje od 43 izborna sudionika kasnilo s financijskim izvještajem

Izbori: Samo troje od 43 izborna sudionika kasnilo s financijskim izvještajem
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 11:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Samo troje, od 43 sudionika travanjskih izbora za Hrvatski sabor, nije na vrijeme ispunilo zakonsku obvezu i u propisanom roku izvijestilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) o načinu na koji su financirali prvi dio izborne promidžbe.

To su Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) te kandidati za zastupnike nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj i Elvis Kralj koji su svoje financijske izvještaje DIP-u dostavili 10. travnja poslijepodne, odnosno navečer, a krajnji rok za to bila je ponoć, 9. travnja.

Prema tim izvještajima, nitko od njih nije imao izbornih troškova, dok je donacije dobila samo Lekaj Prljaskaj, kandidatkinja Unije Albanaca u RH za saborsku zastupnicu pet manjina: albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske.

Od sedam donatora dobila je 11.000 eura, najviše od tvrtki PE-VLA-KU SHPK (5.000 eura) i Ugo Energy (3.000 eura).

Lekaj Prljaskaj zastupnica je 10. saborskog saziva, a za ulazak u 11. protukandidati su joj Armin Hodžić iza kojeg stoji Nacionalna koordinacija Bošnjaka u RH Bošnjaci zajedno! te kandidati grupe birača Šoip Šoipi i Sulejman Tabaković.

Elvis Kralj, kandidat grupe birača, jedan je od trojice kandidata za zastupnika 12 nacionalnih manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske). Za to mjesto ponovno konkurira Veljko Kajtazi, kandidat Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara te Franjo Horvat iza kojeg je Udruga Roma korak po korak.

Na potezu je sada DIP koji u svom nadzoru financiranja kampanje i službeno treba utvrditi kašnjenje troje sudionika te o tome obavijestiti DORH koji će procijeniti treba li dalje postupati, odnosno hoće li u konačnici sve završiti prekršajnom prijavom i novčanom kaznom, o čemu odlučuje sud. Za političke stranke, u ovom slučaju SRP, ta se kazna kreće od 1. 327 do 13. 272 eura, a za dvoje kandidata od 265 do 2. 654 eura.

Svi ostali sudionici na vrijeme su podnijeli tražene izvještaje koji su pokazali da nitko od njih do sada nije 'probio' dozvoljenu granicu troškova za promidžbu koja po listi odnosno kandidatu ne smije prijeći 199. 084 eura po jednoj izbornoj jedinici.

Tagovi: izbori, dip, promidžba, kampanja
PROČITAJ I OVO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE