GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael dopustio dva kamiona dnevno s gorivom u Gazu

Izrael dopustio dva kamiona dnevno s gorivom u Gazu
NA KAPALJKU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Izrael kaže da će dopustiti da dva kamiona s gorivom dnevno uđu u Pojas Gaze, nakon što ga je Amerika pritisnula da to učini.

Dužnosnik američkog State Departmenta kaže da će oko 140.000 litara goriva biti dopušteno svaka dva dana.

Većina toga namijenjena je kamionima koji dostavljaju pomoć, kao i potpori UN-u u osiguravanju vode i sanitarnih uvjeta, rekao je dužnosnik.

Ostatak je za usluge mobilne telefonije i interneta, koje su bile prekinute zbog nedostatka goriva.

U petak je tvrtka koja pruža komunikacije u Gazi rekla da se njezine usluge vraćaju nakon što su primile nešto goriva preko Unrwa, UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.

Američki dužnosnik je rekao da je Washington izvršio značajan pritisak na Izrael da progura ovaj sporazum o gorivu.

Dogovor je načelno dogovoren prije nekoliko tjedana, dodao je dužnosnik, ali ga je Izrael odgodio iz dva razloga. Izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da goriva zapravo nije nestalo u južnoj Gazi, a također su željeli pričekati i vidjeti mogu li prvo pregovarati o taocima.

"Dnevno nam je potrebno 160.000 litara goriva za osnovne humanitarne operacije"
Čelnik Unrwa je u četvrtak upozorio da će agencija možda morati obustaviti sve svoje aktivnosti zbog nedostatka goriva.

U svom najnovijem izvješću o situaciji, agencija je rekla da je potrebno "160.000 litara goriva svaki dan za osnovne humanitarne operacije" - više nego dvostruko od onoga što je dogovoreno.

Ranije je izraelski dužnosnik rekao da će nova količina goriva biti dostavljena preko prijelaza Rafah civilnom stanovništvu u južnom Pojasu Gaze preko UN-a, pod uvjetom da ne stigne do Hamasa.

Izraelski dužnosnik rekao je da će gorivo dati "minimalnu" potporu vodoopskrbnim, kanalizacijskim i sanitarnim sustavima, kako bi se spriječilo izbijanje epidemija koje bi se mogle proširiti na tom području.

Međunarodne organizacije opetovano su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne situacije koja se odvija u Pojasu Gaze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je upozorila na "zabrinjavajuće trendove" u širenju bolesti u Gazi, gdje su nedostatak goriva i izraelsko bombardiranje ozbiljno poremetili zdravstveni sustav i sanitarne objekte.

U petak je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a za palestinske teritorije, rekao da je zabilježeno više od 70.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i više od 44.000 slučajeva proljeva, javlja Reuters, što je znatno više od očekivanog.

Gorivo je u Gazi potrebno za rad postrojenja za desalinizaciju enklave, za opskrbu električnom energijom domova i bolnica, te za sanitarnu, transportnu i komunikacijsku infrastrukturu.

Također je ključno za isporuku pomoći po teritoriju. Izrael je blokirao ulazak goriva u Gazu, tvrdeći da bi ga Hamas mogao ukrasti i koristiti u vojne svrhe.

Prije posljednjeg rata Izrael je davao većinu električne energije za Gazu, a dio je proizveden u jedinoj elektrani enklave koja više ne radi.

Tagovi: iZRAEL, hAMAS, Gaza, pojas Gaze, NAFTA
PROČITAJ I OVO
Anušić: Pregovori će trajati vrlo kratko
PORUKE
Anušić: Pregovori će trajati vrlo kratko
ZAGREB - Ministar obrane Ivan Anušić (HDZ) rekao je da HDZ zasad vodi neformalne razgovore, da će otvoriti sve opcije i vladu pokušati složiti što prije. Na pitanje tko će biti s njime u pregovaračkom timu, odgovorio je da još ništa nije definirano.
Domovinski pokret: Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali pregovore
OTKRIĆA
Domovinski pokret: Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali pregovore
ZAGREB - "Mi uopće ne znamo s kim bi pregovarali na ljevici. HDZ je oformio tim", započeo je presicu DP-a Mario Radić.
Milanović: Nikoga neću požurivati, prvo zasjedanje je 20 dana od konačnih rezultata
PREDSJEDNIK
Milanović: Nikoga neću požurivati, prvo zasjedanje je 20 dana od konačnih rezultata
BRDO KOD KRANJA - Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će, sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a do tada neće nikoga požurivati.
Benčić poziva na formiranje većine bez HDZ-a i DP-a
POZIV
Benčić poziva na formiranje većine bez HDZ-a i DP-a
ZAGREB - Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić i novoizabrani saborski zastupnici Možemo! Urša Raukar-Gamulin, Jelena Miloš, Damir Bakić i Gordan Bosanac održali su konferenciju za medije povodom dogovora o formiranju saborske većine.
Rekordan broj ekstremnih toplinskih stresova u Europi
VRIJEME
Rekordan broj ekstremnih toplinskih stresova u Europi
BERLIN - Europa je prošle godine zabilježila rekordan broj ekstremnih toplinskih stresova, objavili su Copernicus centar za klimatske promjene koji djeluje pod okriljem EU i Svjetske meteorološke organizacije (WMO) povodom Dana planeta Zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE