GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaos u Francuskoj: Mobilizirano 45.000 policajaca i žandara

Kaos u Francuskoj: Mobilizirano 45.000 policajaca i žandara
NEREDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2023 / 11:14
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
PARIZ - Ove subote počinje biciklistička utrka Tour de France, sutra se Macron sprema u Berlin. S druge strane, već četvrti dan nemiri ne prestaju: danas je u Nanterreu i sprovod ubijenog mladića.

I u noći na ovu subotu su se nastavili nemiri diljem Francuske: francusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje turobnu bilancu protekle noći u kojoj je uhićeno 994 osoba, a iako je već mobilizirano 45.000 policajaca i pripadnika žandarmerije je povrijeđeno 79 službenika. Noćas je poginuo još jedan mladić koji je očito pao s krova, a osobito je nemirno bilo u Lyonu, Marseillesu i Grenobleu. Zapaljeno je 1350 vozila, podmetnuto je 2560 požara, a nastavljaju se i pljačke trgovina. Službenici su bili osobito zabrinuti nakon što su prosvjednici u Marseillesu provalili i opljačkali jednu trgovinu oružjem. Doduše nisu uspjeli uzeti i streljivo za lovačko oružje koje su uzeli, ali to bi svakako bila nova dimenzija sukoba.

U francuskim gradovima su u ophodnju poslani službenici u punoj ratnoj spremi, na ulicama su i oklopna vozila, ali gotovo je izvjesno da će i ove subote biti nemirno: u Nanterreu je danas posljednji ispraćaj 17-godišnjaka koji je poginuo od hitaca policije, a policijska prisutnost na ulicama se manje čini rješenje, nego kao dio problema policijskog nasilja u toj zemlji.

Sinoć se apelom oglasila i francuska nogometna momčad: kapetan Mbappé i svi u Les Bleus su "šokirani zbog brutalnog ubojstva mladog Nahela", ali pozivaju na prekid nasilja i na "druge, mirne i konstruktivne načine izražavanja". "Od tog tragičnog događaja smo svjedoci izraza srdžbe stanovništva gdje razumijemo razlog, ali ne možemo prihvatiti formu". Nogometaši "dijele osjećaje bola i tuge", ali "to je vaše vlasništvo koje uništavate, vaše susjedstvo, vaše gradove, vaša mjesta ispunjenja".

Usprkos tome, u Bilbau danas kreće biciklistička utrka Tour de France koja će, kao i uvijek i nakon 3399,5 kilometara završiti u Parizu, a sutra se francuski predsjednik Macron sa suprugom sprema u višednevni posjet Njemačkoj. Nema nikakvih informacija da bi tu došlo do nekakvih promjena planova, tim više što je to zapravo prvi službeni posjet francuskog predsjednika Njemačkoj nakon 23 godina. Predviđeno je da osim Berlina posjeti i Ludwigsburg i Dresden gdje će održati govor o odnosima ove dvije zemlje.

Tagovi: Francuska, neredi, Pariz, Tour de France
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE