GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina poziva na jamstva za prava Palestinaca

Kina poziva na jamstva za prava Palestinaca
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz
PEKING - Posebni kineski izaslanik za Bliski istok uzrok krize u odnosima Izraela i Gaze pripisuje nedostatku jamstva za legitimna, nacionalna prava Palestinaca, rekao je na sastanku u četvrtak s ruskim kolegom

Kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun sletio je u Katar gdje je, zajedno s ruskim izaslanikom Mikhailom Bogdanovom, uskladio stav Pekinga s Moskvom glede njihovih napora za deeskalacijom sukoba u Gazi.

Kina i Rusija dijeli istu poziciju kada je riječ o palestinskom pitanju.

"Ključni razlog zbog kojeg imamo ovakvu situaciju u palestinsko-izraelskom sukobu je taj što palestinskom narodu nisu zajamčena njihova legitimna nacionalna prava", rekao je Zhai, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u Pekingu razgovarao s kineskim liderom Xi Jinpingom.

Naoružani pripadnici Hamasa su 7.listopada iz Pojasa Gaze ušli u južni Izrael gdje su ubili najmanje 1400 osoba, na što su Izraelci uzvratili zračnim udarima te se 2,3 milijuna stanovnika Gaze nalazi pod opsadom.

Tjedan dana kasnije, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi osudio je "svaki čin koji nanosi štetu civilima", no pritom nije imenovao Hamas, dok je za izraelske akcije kazao da su "prešle granicu samoobrane".

U suprotnom taboru od Kine i Rusije nalaze se SAD čiji je predsjednik Joe Biden najavio da će tražiti dodatno financiranje pomoći Izraelu, vrijedne nekoliko milijardi dolara kako bi se mogao boriti protiv Hamasa.

S druge je strane stav Rusije, prema kojem su SAD i zapadne saveznice ignorirale potrebu za neovisnom palestinskom državom unutar granica iz 1967.godine.

Najveća zemlja svijeta sastavila je Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja kojom se traži prekid vatre u Gazi, oslobađanje taoca, pristup humanitarnim organizacijama i sigurna evakuacija civila, međutim prijedlog nije dobio dovoljnu potporu proteklog ponedjeljka.

"Kina je duboko razočarana zbog američke blokade predložene rezolucije UN-a", naglasio je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tagovi: kINA, pALESTNA
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE