GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina uskoro ukida vize za hrvatske građane

Kina uskoro ukida vize za hrvatske građane
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 08:36
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina će uskoro ukinuti vize za hrvatske građane. Hrvatska će biti u drugoj skupini zemalja EU čijim će građanima biti omogućeno da turistički ili poslovno u Kinu idu bez viza.

Kada će se to dogoditi, još nije sasvim jasno, ali u planu je, najavio je na godišnjoj konferenciji Qi Qianjin, kineski veleposlanik u RH, piše Lider.

Kina i Hrvatska, ma koliko vaša zemlja bila mala, prijateljske su i partnerske zemlje, koje su u prošloj godini imale isto tako malu i trgovinsku razmjenu, rekao je veleposlanik.

– Razmjena je iznosila svega 2,5 milijardi dolara, nije mnogo, ali stope rastu oko dva posto godišnje. Naši proizvodi izvoze se na vaše tržište, a Kina uvozi vaš med i maslinovo ulje i postoji prostor za povećanje izvoza u Kinu. Dobra je vijest da se na vaše tržište vraćaju i kineski turisti – rekao je Qianjin i na upit novinara o uvođenju izravnih linija Kina - Hrvatska zasad nema informacije, s obzirom na to da su to poslovne odluke, a ne dio vanjske politike.

Dobar dio konferencije posvećen je tumačenju kineske uloge na međunarodnoj političkoj sceni, a opći je narativ da Kina za sebe smatra da treba utjecati na geopolitička pitanja, premda je u neke u njih izravno ili neizravno uključena i sama. Pa se tako veleposlanik dotakao Ukrajine, istaknuvši da taj sukob treba diplomatsko rješenje ne propustivši naglasiti da rat najviše šteti zemljama Starog kontinenta koje su, kako je naglasio ‘mir nakon Hladnog rata uzimale zdravo za gotovo‘.

Najveći dio konferencije bio je posvećen odnosima Kine i SAD-a i disonantnim porukama koje SAD šalje Kini nakon dogovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog predsjednika Joe Bidena. Komentirao je i zabranu TikToka u Kongresu ističući kako se zbog navoda da se zabranjuje društvena mreža zbunjeni.

– Nitko ne zabranjuje Facebook – kaže Qianjin koji je istaknuo da je u SAD-u na djelu Chinafobija.

A u jednom se trenutko učinilo da je na konferenciji za medije u Sheratonu veleposlanik neke europske zemlje, a ne Kine. Qianjin se naime u jednom trenutku služio narativom europskih birokrata: Kina, kineska vlada i kineska Komunistička partija predano će raditi na zelenoj tranziciji i razvoju zelenih tehnologija.

Osim toga, Qi Qianjin je pričao o važnosti globalizacije za male zemlje, pogotovo u kontekstu malih zemlja unutar EU, istaknuvši kako Kina ne podržava ni protekcionizam ni unitarizam. No, to, dodao je, ne znači da im EU tržište nije važno. Iako nije najvažnije.

– Naše najveće tržište je azijsko, a tek onda europsko – zaključio je Qianjin.

Tagovi: Kina, vize, ukidanje viza, Qi Qianjin
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE