GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko Rusiju košta rat u Ukrajini?

Koliko Rusiju košta rat u Ukrajini?
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 07:36
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Gotovo dvije godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Pentagon je objavio nove brojke koje otkrivaju koliko je rat koštao Rusiju.

Prema njima, samo za vojne operacije Moskva je dosad izdvojila 211 milijardi dolara, a još je 10 milijardi izgubila zbog nerealiziranih poslova prodaje vojne tehnike drugim državama, prenosi Defense News.

Pritom valja napomenuti kako Amerikanci smatraju da su Rusi izgubili najmanje 315.000 vojnika (ubijeni, teško ozlijeđeni, nestali i zarobljeni), dok stranica Oryx navodi kako je Kremlj ostao bez najmanje 14.424 komada teže vojne tehnike, među kojima je i 21 brod, 103 aviona, 135 helikoptera, 2742 tenka, više od 1000 haubica, više od 200 PZO sustava...

Ove brojke, koje su novinarima servirane od strane anonimnih dužnosnika SAD-a, trebale bi pokazati američkoj javnosti kakav je točno učinak vojne pomoći koju su SAD i druge države pružile Kijevu, prenosi Jutarnji list. Usprkos tome, jasno je da Rusija ima puno veće resurse da vodi ovaj rat (što ljudske, što u tehnici), nego li ih ima Ukrajina. Naime, prema zadnjim procjenama raznih međunarodnih instituta, Moskva ima materijalne resurse da rat vodi još najmanje tri godine, ponajviše zbog toga što modernizira goleme količine vojne tehnike koja je zaostala još iz sovjetskih zaliha. Tako se pretpostavlja da je samo lani Rusija u pogon vratila više od 1100 tenkova koji su stajali u raznim skladištima.

S druge strane, zalihe Kijeva rapidno se tope i njihove snage više nemaju dovoljno oružja i streljiva da se mogu oduprijeti ruskim agresorima, zbog čega su prisiljene napustiti neke položaje, poput grada Avdiivke koji su držali još od pobune ruskih separatista 2014. godine u Donjecku.

Zbog toga američki vojni dužnosnici ističu da je paket pomoći od 61 milijarde dolara za Ukrajinu, a koji bi nakon izglasavanja u Senatu trebao doći na red i u Zastupničkom domu Kongresa, esencijalan za nastavak otpora koji Kijev pruža Putinu.

No, predsjedavajući u Zastupničkom domu, republikanac Mike Johnson, opire se zahtjevima Bidenove administracije i nizu demokratskih, ali i republikanskih senatora da taj paket, koji uključuje i desetke milijardi dolara pomoći za Izrael i Tajvan, stavi na glasanje.

Tagovi: rusija, ukrajina, putin, pentagon, johnson
PROČITAJ I OVO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE