GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kongo: Hrvati nisu mogli legalno usvojiti djecu

Kongo: Hrvati nisu mogli legalno usvojiti djecu
USVOJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlasti DR Konga prvi put su javno progovorile o posvojenjima zbog kojih je osmero Hrvata završilo u zatvoru u Zambiji.

Stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Konga od 2017. kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu, rekao je za AFP Gauthier Luyela, direktor zaštite djece u tamošnjem Ministarstvu za spol, obitelj i djecu.

Zbog složene birokracije i malog broja djece za posvajanje u svojoj zemlji, neki Hrvati okreću se inozemstvu. No nedavno uhićenje četiri para u Zambiji otkriva neugodnosti na koje se može naići u kompliciranim zemljama, piše francuski AFP o slučaju koji je podigao buru u Hrvatskoj.

Luyela je odbacio bilo kakvu pomisao da su hrvatskim obiteljima u međuvremenu sudovi odobrili posebno izuzeće od posvojenja. “To je nedvosmisleno”, rekao je.

“Ne postoji odlučivanje od slučaja do slučaja. Ne znam kako su uspjeli dobiti te sudske presude”, kazao je.

Luyela ne isključuje mogućnost da su djeca bila žrtva trgovine u Zambiji prije nego su tamo predana hrvatskim parovima, stoji u članku koji za AFP potpisuju Lajla Veselica i Annie Thomas.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Posvojitelji se osjećaju izopćenima.

„Pitala me što treba reći u školi ako je pitaju jesam li je kupila”, rekla je za RTL televiziju Đurđica Krmelić, koja živi u Bedekovčini, selu nedaleko od Zagreba, prepričavajući nedavni razgovor s kćeri koja je podrijetlom iz DR Konga.

Ta je zemlja jedna od omiljenih destinacija za potencijalne posvojitelje iz Hrvatske.

U proteklom desetljeću, hrvatske obitelji posvojile su između 93 i 131 djeteta iz Konga, ovisno o različitim hrvatskim izvorima.

Posvojitelji su za AFP objasnili da su izgubili nadu da će uspjeti posvojiti dijete u Hrvatskoj pa su se odlučili za tu afričku zemlju u kojoj dvije trećine od 100 milijuna stanovnika živi ispod praga siromaštva.

U Hrvatskoj su naišli na dug birokratski put, a djece za posvajanje je malo.

No priznali su da je proces bio stresan, počevši od toga da su morali otputovati u treće zemlje poput Zambije i Kenije po djecu zbog, kako tvrde, nestabilnosti u DR Kongu.

„Neizvjesnost i strah bili su golemi, nismo znali hoće li sve dobro završiti”, rekla je jedna žena koja je posvojila nekoliko djece iz DR Konga, govoreći o mnogim besanim noćima.

Ta žena, koja je željela ostati neimenovana, rekla je da je radila s kongoanskim odvjetnikom kako bi prikupila čitav niz dokumenata da može finalizirati posvajanje.

Hrvatske vlasti obećale su pomoći uhićenima, kojima će suđenje u Zambiji početi početkom ožujka.

„Situacija je ozbiljna i zabrinut sam”, rekao je nedavno hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

„U kontaktu smo s ministrima u Zambiji i pokušavamo pomoći na sve moguće načine.”

Istodobno, hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je Hrvate da izbjegavaju „govor mržnje” usmjeren protiv transrodnog optuženika.

„Osuđujem takve napade, osobito kad je riječ o djeci”, rekao je.

Tagovi: posvajanje djece, Kongo, Zambija, Ivan Malenica, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE