GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Letovi unutar schengenskog prostora uz kontrolu dokumenata

Letovi unutar schengenskog prostora uz kontrolu dokumenata
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 15:14
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Letovi unutar schengenskog prostora do sada su bili tretirani kao domaći letovi. No prema prijedlogu Europske komisije bi se to uskoro trebalo promijeniti.

Na domaćim letovima i letovima unutar šengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja. No uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja tjednik Der Spiegel zrakoplovne kompanije bi ubuduće trebale sakupljati tzv. API podatke, dakle informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima.

Iako se prema nacrtu zakona kojeg priprema Europska komisija ne radi o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija nego osoblje zrakoplovnih kompanija, ipak se strahuje da će se na kraju sve svesti na klasičnu "predšengensku" kontrolu s redovima i gubljenjem vremena. "Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas", pesimističan je zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen. On očekuje da će svi putnici, pa i oni koji putuju samo s ručnom prtljagom morati na check-in šalteru skenirati svoj osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Liberalni političar je uvjeren da će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru a ne pri ukrcavanju u zrakoplov. "Kompanije strahuju da bi otkrivanje problema s dokumentima tek pri ukrcavanju moglo dovesti do velikih zastoja", vjeruje liberalni političar. U tom slučaju kompanijama je mnogo jednostavnije da putnicima jednostavno nalože da dođu ranije kako bi check-in šalteru proveli kontrolu dokumenata. Moglo bi se dogoditi da mnogi koji lete u i iz Hrvatske i koji su se nakon ulaska zemlje u šengenski prostor početkom godine navikli na opuštenije putovanje već ubrzo morati odreći ove povlastice.

Tagovi: Schengenski prostor, Schengen
PROČITAJ I OVO
Španjolski ministar vanjskih poslova oštro osudio izraelskog kolegu
OSUDA
Španjolski ministar vanjskih poslova oštro osudio izraelskog kolegu
MADRID - Španjolski ministar vanjskih poslova osudio je kao "skandalozan i užasan" video koji je objavio njegov izraelski kolega u kojem se sugerira da će Hamas biti zahvalan Španjolskoj zbog najavljenog priznanja Palestine, u situaciji kada raste svađa između Španjolske i Izraela oko rata u Gazi.
Tko je bio Tomo Buzov?
PROTIV ZABORAVA
Tko je bio Tomo Buzov?
ZAGREB - Redatelj Nebojša Slijepčević dobio je Zlatnu palmu za film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" koji je posveta ljudskosti, onima koji, sve i da hoće, ne mogu šutjeti kad vide da stradaju nevini.
Dodik: Hrvatska izvršila agresiju na BiH, a Srbija nije
NJEGOVA LOGIKA
Dodik: Hrvatska izvršila agresiju na BiH, a Srbija nije
BANJA LUKA - Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik reagovao je danas na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog knjige koja se promoviše u Sarajevu, a koja uključuje i Hrvatsku kao agresora na BiH.
Što se krije iza Putinove spremnosti na primirje u Ukrajini?
IZNENADNI MANEVAR
Što se krije iza Putinove spremnosti na primirje u Ukrajini?
MOSKVA - Petina Ukrajine za mir u istočnoj Europi, stoji u ponudi ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon više od dvije godine rata.
Krovinović napadnut u Zagrebu
NAPAD
Krovinović napadnut u Zagrebu
ZAGREB - Vezni igrač Hajduka Filip Krovinović sinoć je napadnut u Zagrebu nakon utakmice Lokomotiva - Hajduk, a klub se oglasio priopćenjem za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE