GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mediji: Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa

Mediji: Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa
CRKVA I DRŽAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 21:47
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Sukob oko crnogorskog zakona o religiji ostavlja utisak da su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović u ozbiljnom konfliktu ali obojici, suočenim protestima protiv svoje autoritarne vladavine zapravo dobro dodje crkvena svadja, prenosi danas Deutsche Welle izveštaj švajcarskog radija.

Švajcarski radio je ukazao da i Vučić i Đukanović "posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimira Bebe Popovića".

"Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosudje i okončanje korupcije. Crkvena svadja, dakle, obojici vlastodržaca dobro dodje", zaključuje se u izveštaju.

Reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) izveštavajući o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji navodi da je počelo zakonom o religiji koji je doneo parlament Crne Gore prema kome crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države.

Dodaje se da predsednik Milo Đukanović "svesno raspiruje" strah medju vernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to dogadjajima od pre jednog veka.

Sukobi oko pitanja vlasništva nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori pokazuju duboku podeljenost društva. Dobre argumente imaju i jedni i drugi. Rešenje je u dijalogu, smatra nemački politikolog Lazaros Miliopulos, prenosi Dojče vele.

Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije. U beogradskim tabloidnim medijima "budi se utisak da se podjarmljuje oko trideset odsto gradjana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u celosti", navodi se u izveštaju.

Navode se reči predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

"Tipično je za Vučića", dodaje se u izveštaju, "da širi strah drastičnim rečima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir. Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu."

Tu se ukazuje da obojica šefova države koriste usluge istog "šaptača" Vladimira Bebe Popovića.

"On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem,"navodi se u izveštaju.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Vladimir Beba Popović, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Domovinski pokret ima prvi zahtjev, neće se svidjeti Plenkoviću
ZAHTJEVI
Domovinski pokret ima prvi zahtjev, neće se svidjeti Plenkoviću
ZAGREB - Domovinski pokret će na prvom koalicijskom sastanku s HDZ-om i ostalim partnerima tražiti da se napravi rebalans proračuna kako bi mogli u svojim ministarstvima početi uvoditi svoje mjere koje su obećavali prije izbora.
Milei izazvao skandal u Madridu, Španjolska traži ispriku
SKANDALI
Milei izazvao skandal u Madridu, Španjolska traži ispriku
MADRID - Španjolska traži javnu ispriku od argentinskog predsjednika Javiera Milea koji je suprugu španjolskog premijera Pedra Sáncheza nazvao "korumpiranom" tijekom posjeta Madridu u nedjelju.
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
DIPLOMA
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
ZAGREB - Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede i njegov studij.
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
IZRUČENJE
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
LONDON - Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE