GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović opet po Plenkoviću: Mislio je da će svima u Hrvatskoj zatvoriti usta i oči

Milanović opet po Plenkoviću: Mislio je da će svima u Hrvatskoj zatvoriti usta i oči
NOVI UDAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 16:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ured Predsjednika Republike oglasio se povodom izjava premijera Andreja Plenkovića vezano uz imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Konkretnije, riječ je o “činjenici da nije tražio sigurnosnu provjeru za izabranog kandidata.”

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“Raskrinkali smo još jednu sramotu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića vezanu uz imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika – činjenicu da nije tražio sigurnosnu provjeru tog sumnjivog i mutnog (nazovi)suca, iako je taj godinama sinonim za dušebrižnika kriminalnog miljea. Andrej Plenković mislio je da će svima u Hrvatskoj zatvoriti usta i oči čim preko reda, brže-bolje ugura Turudića u DORH. No, zatvorio je usta i oči samo nekolicini klimavaca u Hrvatskom saboru koje ionako redovito kupuje proračunskim novcem kao robu kojoj je istekao rok trajanja.

Suprotno tvrdnjama lažljivog Plenkovića, Predsjednik Republike ima ustavnu dužnost brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, a ima i građansku dužnost govoriti i ukazivati na politički prljave i ljudski podmukle nasrtaje Andreja Plenkovića na preostale slobodne i neovisne državne institucije. Pogotovo kada je riječ o instituciji koja ima neograničenu moć progona, a koja se sada prepušta samovolji jednog osvjedočenog ljubitelja kriminalaca.

Iako je predsjednik Vlade dobrano ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja, ovoga puta sam je sebe prokazao kao muljatora. Govorimo o procesu izbora glavnog državnog odvjetnika i (ne)provođenju sigurnosne provjere za tog i takvog Ivana Turudića. Više puta javno, pa i u utorak nakon sastanka s onim svojim koalicijskim partnerima s donje police za pokvarenu robu, Andrej Plenković rekao je da je “zatražena i sigurnosna provjera za Turudića s obzirom na važnost i značaj dužnosti glavnog državnog odvjetnika”.

Na taj način Plenković je hrvatskoj javnosti “prodavao” tog sumnjivog tipa i na svako propitivanje njegovih suspektnih aktivnosti Plenković i njegovi papagaji braneći ga ponavljali su – ali, Turudić je prošao “najrigoroznije sigurnosne provjere”. Očito je obmanuo i svoje suradnike kad su pristali ponavljati te neistine.

Nakon što je Turudić potvrđen u Hrvatskom saboru – i to zahvaljujući spomenutoj laži o sigurnosnoj provjeri – iz Vlade nagli zaokret. Pa sinoć tvrde kako “u procesu izbora glavnog državnog odvjetnika nije propisana zakonska obveza sigurnosne provjere kandidata te ju predsjednik Vlade nije ni mogao zatražiti”. Naravno, ponovo lažljivi Plenković kaže da Vlada nije mogla zatražiti sigurnosnu provjeru, a mogla je itekako sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama, kao i zbog činjenice da su svi kandidati za glavnog državnog odvjetnika – pa i Turudić – morali dati pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere.

U Javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost Glavnog državnog odvjetnika RH, što ga je 21. studenoga 2023. objavilo Državnoodvjetničko vijeće, piše: “Kandidat za glavnog državnog odvjetnika RH koji u trenutku prijave na poziv ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti vlastoručno potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere.”!

Zašto je onda Plenković uoči glasanja u Hrvatskom saboru lagao da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića? Jednostavno, i njemu je bilo jasno: da je sada, naglašavamo sada, tražena i provedena sigurnosna provjera otkrile bi se sve činjenice o njegovim vezama s kriminalnim miljeom i posebice s HDZ-om. Zato je Plenković koristio, a zapravo zlorabio institut sigurnosne provjere tako što je javnost uvjeravao da je Turudić sigurnosno provjeren kao kandidat za glavnog državnog odvjetnika.

Kako bi prikrili svoje muljanje i skrenuli pažnju sa svojih laži, iz Vlade jučer opet insinuiraju o “druženju predsjednika Republike s Draganom Kovačevićem koji je 2020. bio pod mjerama nadzora”. Nikakve sličnosti tu nema i ne može biti s onim što je radio Turudić kao sudac kada se noću vozao sa Zdravkom Mamićem i razgovarao o njegovom sudskom predmetu (što je sam Turudić sada i priznao) ili s opskurnim dopisivanjem suca Turudića i osumnjičene Josipe Rimac.

Predsjednik Republike je prije dva dana pozvao javno i Plenkovića i njegove trbuhozborce da objasne svoje insinuacije, a sada ih ponovo na to poziva. Iako je jasno da su te insinuacije obične laži, ustrajavanje na njima dokazuje da je lažov Plenković zlokobna prijetnja hrvatskoj državi i demokraciji, dokazana sada i instaliranjem ljubitelja kriminalaca Turudića u DORH.”

Tagovi: milanović, plenković, turudić, dorh
PROČITAJ I OVO
Milanović izmijenio svoju imovinsku karticu, evo što je novo
PROMJENE
Milanović izmijenio svoju imovinsku karticu, evo što je novo
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović izmijenio je podatke u svojoj imovinskoj kartici, a iz promjena je vidljivo da mu je porasla plaća, kao i štednja.
Pokop Navalnog pretvorio se u prosvjed protiv Putinove strahovlade
NEZADOVOLJSTVO
Pokop Navalnog pretvorio se u prosvjed protiv Putinove strahovlade
MOSKVA - Tisuće ljudi su skandirale "Putin ubojica", "Aleksej Navalni", "Rusija bez Putina"...
Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji
PREGOVORI
Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji
ZAGREB - Možemo! i SDP objavili su danas da pokreću pregovore o 'točkastoj' koaliciji u četiri izborne jedinice kako bi se izborili za dodatne mandate u jedinicama u kojima lijeve političke opcije tradicionalno slabije stoje i tako došli do "za Hrvatsku poželjne smjene vlasti".
Turudić objavio novu imovinsku karticu
IMOVINA
Turudić objavio novu imovinsku karticu
ZAGREB - Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić objavio je novu imovinsku karticu, ali kao sudac Visokog kaznenog suda s obzirom da još nije stupio na čelo DORH-a.
Vojković sve priznao
NESLUŽBENO
Vojković sve priznao
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o slučaju bivšeg HSLS-ovog ministara gospodarstva i nekadašnjeg direktora Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića koji je sinoć pušten je da se brani sa slobode.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE