GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na ulicama Španjolske do dva milijuna prosvjednika ogorčenih premijerom Sanchezom

Na ulicama Španjolske do dva milijuna prosvjednika ogorčenih premijerom Sanchezom
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2023 / 18:24
Autor: SEEbiz
MADRID - Na ulicama Španjolske okupilo se u nedjelju između 450.000 i dva milijuna prosvjednika ogorčenih ustupcima koje je socijalistički premijer Pedro Sanchez dao zagovornicima odcjepljenja Katalonije i Baskije u zamjenu za novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske

Prosvjede u 52 španjolska grada sazvala je oporbena Narodna stranka (PP) desnog centra, čiji je lider Alberto Núñez Feijóo rekao da Španjolci "neće šutjeti sve dok se ne sazovu novi izbori".

"Ovo što se sada događa je suprotno onome za što smo glasali", rekao je Feijóo na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol pred 80.000 prosvjednika. Feijoo je ispred PP-a osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u srpnju, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Nakon što nije uspio pridobiti ostale stranke da podrže njegovu manjinsku desnu vladu, priliku za formiranje vlade dobio je drugoplasirani na izborima Sanchez sa svojim socijalistima.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) ovisila je o podršci stranaka koje zagovaraju neovisnost autonomnih pokrajina Katalonije, gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, Galicije s 2,7 milijuna i Baskije s 2,2 milijuna stanovnika. Sanchez je u četvrtak postigao sporazum sa strankom Zajedno za Kataloniju (JxCAT), čijem je vođi u egzilu Carlesu Puigdemontu obećao oprost za organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti iz 2017. U petak je dogovorio i s Baskijskom nacionalističkom strankom (PNV) davanje veće autonomije Baskiji koja će imati status "nacije".

"Španjolska će imati predsjednika vlade koji je kupio mandat u zamjenu da njegovi partneri ne budu pravno gonjeni", rekao je Feijoo. Idući tjedan bi parlament, u kojem Sanchezove pristaše imaju 179 od 350 zastupnika, trebao izglasati zakon o amnestiji za organizatore zabranjenog referenduma o samostalnosti Katalonije. Zaživi li taj zakon, iz Belgije bi se slobodno mogao vratiti Puigdemont, kojem španjolsko pravosuđe želi suditi zbog proglašenja republike Katalonije, a koje nije bilo primijenjeno.

Nakon usvajanja zakona o amnestiji, idući tjedan se očekuje i glasanje o Sanchezovoj novoj lijevoj koalicijskoj vladi. S obzirom da Sanchez ima natpolovičnu podršku, jer su uz njega i druge lijeve te regionalne stranke, Španjolska bi trebala dobiti novu vladu.

Protiv nje je u nedjelju na ulice izašlo 2 milijuna prosvjednika u Španjolskoj, gdje živi 47 milijuna stanovnika, podatak je Narodne stranke. Sanchezova tehnička vlada procijenila je broj okupljenih na 450.000.

Prosvjednici smatraju da će oprost katalonskim dužnosnicima ohrabriti zagovornike neovisnosti u novom pokušaju odcjepljenja, te ugroziti cjelovitost Španjolske.

Nakon što su završili prosvjedi započeti u nedjelju u podne, dio prosvjednika sa španjolskim zastavama uputio se prema sjedištima socijalističke stranke.

Tagovi: Španjolska, pedro Sanchez
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE