GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najmanje 30 mrtvih u razornom potresu u Japanu

Najmanje 30 mrtvih u razornom potresu u Japanu
TRAGEDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
TOKYO - potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 30 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja. Najmanje 45 tisuća domova je bez struje.

Razmjeri štete i broj žrtava dan nakon potresa i dalje su nepoznati.

Podsjetimo, snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desecima tisuća domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine. Potres magnitude 7.6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Tisuće pripadnika vojske, vatrogasaca i policajaca iz cijele zemlje poslane su u najteže pogođeno područje na poluotoku Noto u prefekturi Ishikawa.

Međutim, napori spašavanja ometeni su teško oštećenim i blokiranim cestama, a vlasti kažu da im je teško procijeniti puni opseg štete.

Obustavljene su mnoge željezničke linije, trajekti i letovi u to područje. Zračna luka Noto zatvorena je zbog oštećenja piste, terminala i pristupnih cesta.

"Potraga i spašavanje onih koji su pogođeni potresom je borba s vremenom", rekao je premijer Fumio Kishida tijekom hitnog sastanka o katastrofi u utorak.

Kishida je rekao da je spasiocima vrlo teško doći do sjevernog vrha poluotoka Noto zbog uništenih cesta, te da je helikopterska potraga otkrila mnoge požare i veliku štetu na zgradama i infrastrukturi.

Vatrogasci se bore s požarima u nekoliko gradova i pokušavaju osloboditi još ljudi zarobljenih u srušenim zgradama, objavila je japanska agencija za upravljanje požarima i katastrofama.

Tagovi: JAPAN, POTRES, TSUNAMI
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE