GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Opasnost od terorističkih udara na božićne sajmove

Njemačka: Opasnost od terorističkih udara na božićne sajmove
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 12:36
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Predsjednik policijskog sindikata traži uvođenje videonadzora na božićnim sajmovima u Njemačkoj zbog povećane opasnosti od terorizma. U posljednjih nekoliko dana tri su osobe uhićene zbog planiranja napada.

Nakon tri uhićenja posljednjih dana zbog planiranih terorističkih napada, predsjednik policijskog sindikata (GdP) Jochen Kopelke smatra da bi se svi božićni sajmovi u Njemačkoj trebali nadzirati videom. „To je koristan alat kojeg valja intenzivno treba koristiti, i to služeći se najboljom tehnologijom", rekao je Kopelke Uredničkoj mreži Njemačke (RND). Do sada je to bio slučaj samo u izoliranim slučajevima jer preventivni videonadzor u Njemačkoj često nije moguć zbog propisa i zakona o zaštiti podataka.

Kopelke ističe da policija ima ozbiljne kadrovske probleme zbog potrebe zaštite božićnih sajmova. „Policija je prisutna na sajmovima, i to je omoguće o na Prisutnost je povećana promjenom rasporeda smjena, zabranom korištenja godišnjeg odmora i prekovremenim radom." No, ove dodatne smjene nije moguće održati na duge staze", kaže Koelpke.

I Rainer Wendt, predsjednik Sindikata njemačke policije (DPolG), također naglašava da je policija trenutno pod velikim pritiskom. „S jedne strane, kao rezultat rata u Gazi, policijski službenici rade na zaštiti židovskih institucija. A s druge strane, savezna policija ne može u dovoljnoj mjeri pomoći u zaštititi božićnih sajmova jer su vezani za kontrolu granice," kaže on. To je i vrlo važno, jer se tu već zaustavlja one koji jesu ili bi potencijalno mogli predstavljati prijetnju.

Nedavno su u njemačkim saveznim zemljama Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Brandenburgu uhićena dva mladića u dobi od 15 i 16 godina. Oni su se navodno dogovarali za napad na jedan božićni sajam po uzoru na napad 19. prosinca 2016. na Memorijalnu crkvu u Berlinu. Tada se jedan islamist kamionom zaletio u posjetitelje - smrtno je stradalo ukupno 13 osoba, od kojih jedna godinama kasnije od posljedica ozljeda.

A priveden je i jedan i jedan 20-godišnjak iz Iraka za kojeg se tvrdi da je planirao napad na Božićni sajam. Njemu je u Njemačkoj bio odbijen zahtjev za azil i trebao je biti u petak (1.12.) vraćen u Irak.

Tagovi: njemačka, božićni sajmovi, terorizam
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE