GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka uvodi kontrole na granicama prema tri zemlje

Njemačka uvodi kontrole na granicama prema tri zemlje
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2023 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka planira uvođenje stacionarnih kontrola na granicama prema Poljskoj, Švicarskoj i Češkoj te produljenje kontrola na granici prema Austriji koje su uvedene još 2015., priopćila je njemačka vlada u ponedjeljak.

“Savezna policija sada ima na raspolaganju niz mjera kako bi mogla reagirati na aktualnu situaciju”, priopćila je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Ministrica je uvođenje stacionarnih kontrola na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom opravdala visokim brojem nelegalnih ulazaka u Njemačku ove godine. Istodobno je na šest mjeseci zatraženo i produljenje kontrola na granici prema Austriji, koje su uvedene na jesen 2015.

“Cilj nam je sprječavanje krijumčarenja ljudi i borba protiv neregulirane migracije”, rekla je Faeser.

Od siječnja do kraja rujna je oko 100.000 osoba ilegalno prešlo granicu Njemačke. Istodobno se broj podnesenih zahtjeva za azilom približio rekordnim vrijednostima s vrhunca migrantske krize 2015., što je povećalo pritisak na saveznu vladu i posebice ministricu unutarnjih poslova.

Već sada su na šengenskim granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj moguće pokretne kontrole koje se mogu provoditi i do 50 kilometara na njemačkom teritoriju.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann zatražio je od socijaldemokratske ministrice i povećanje broja pograničnih policajaca.

“Nadam se da ministrica uvođenjem kontrola ne šalje samo signal, nego da će na granicu poslati i mnogo više policajaca”, rekao je Herrmann.

Savezna pokrajina Bavarska graniči sa Švicarskom, Austrijom i Češkom.

Posljednjih mjeseci se povećao broj ilegalnih ulazaka u Njemačku, posebno preko istočne rute koja vodi preko Poljske i Češke. Dio izbjeglica Bjelorusija i Rusija svjesno prebacuju preko granica s ciljem destabilizacije Europske unije.

Većina ilegalnih useljenika kao konačni cilj navodi Njemačku. U petak je u Berlinu postignut načelni sporazum između vlade, oporbe i saveznih pokrajina o mjerama koje bi doprinijele smanjenju broja izbjeglica.

Oporba i neke savezne pokrajine smatraju da bi smanjenje socijalnih povlastica smanjilo i motivaciju kod onih koji kao krajnji cilj svjesno odabiru upravo Njemačku.

Tagovi: nJEMAČKA, GRANIČNE KONTROLE, Bavarska, Poljska, Švicarska, Češka
PROČITAJ I OVO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE