GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novčana disformija: Pročitajte od čega pate pripadnici mlade generacije

Novčana disformija: Pročitajte od čega pate pripadnici mlade generacije
MANJAK SAMOPOUZDANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 07:37
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Brojni dokazi upućuju na to da društveni mediji negativno utječu na samopouzdanje.

To ne vrijedi samo za to kako ljudi misle o svom izgledu i društvenom statusu, već i o svom financijskom blagostanju i ekonomskom položaju.

Novi izraz, "novčana dismorfija", ima za cilj opisati iskrivljen pogled na vlastite financije za koji gotovo jedna trećina, ili 29%, Amerikanaca kaže da ga sada doživljavaju, prema nedavnom izvješću Credit Karme, često uspoređujući svoju financijsku situaciju drugima i osjećati se nedostatnim.

"Novčana dismorfija je nešto poput današnje verzije držanja koraka s Jonesovima", rekla je za CNBC Courtney Alev, financijski zagovornik potrošača u Credit Karmi.

Nije iznenađujuće da je novčana dismorfija još raširenija među mlađim generacijama, prema Credit Karmi. Otprilike 43% generacije Z i 41% milenijalaca bori se s usporedbama s drugima i osjećaju se financijski zaostalim.

"Ovo je problem prisutan je već jako dugo, ali društveni mediji su ga podigli na potpuno novu razinu", rekla je Carolyn McClanahan, certificirana financijska planerka i osnivačica Life Planning Partnersa u Jacksonvilleu, Florida.

Mnogi od onih koji dožive novčanu dismorfiju imaju natprosječnu ušteđevinu, također je otkrila Credit Karma. Međutim, vjerojatno će priznati i da su opsjednuti idejom da budu bogati.

Postoji "iskrivljenje između percepcije i stvarnosti", rekao je Alev.

Taj osjećaj dobrobiti sve je nedostižniji, gotovo bez obzira na to koliko novca imate, pokazalo je i zasebno izvješće Edelman Financial Enginesa.

Neto vrijednost prosječnog kućanstva porasla je posljednjih godina, porasvši za 37% između 2019. i 2022., prema istraživanju potrošačkih financija Federalnih rezervi.

Ipak, samo bi se 14% Amerikanaca smatralo bogatima, prema Edelman Financial Enginesu, a bar postaje sve nedostižniji. Zapravo, više od polovice Amerikanaca koji zarađuju više od 100.000 dolara godišnje kažu da žive od plaće do plaće, pokazalo je drugo izvješće LendingCluba.

Dugotrajno razdoblje visoke inflacije i nestabilnosti umanjilo je kupovnu moć i povjerenje većine potrošača. Djelomično je kriv i Instagram.

“Ono što smo otkrili bila je doista jaka povezanost između lošeg osjećaja zbog vaše novčane situacije i toga koliko vremena provodite na društvenim mrežama”, rekla je Isabel Barrow, direktorica financijskog planiranja u Edelman Financial Enginesu.

Tagovi: novčana disformija, novac, bogatstvo, društvene mreže, samopouzdanje, generacija Z
PROČITAJ I OVO
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
PORUKE
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
GUDOVAC - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te se će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.
Grbin: Most je pristao, možemo napraviti dobro za Hrvatsku
PORUKE
Grbin: Most je pristao, možemo napraviti dobro za Hrvatsku
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sudjelovao je na predstavljanju europske socijaldemokratske LGBTIQ+ kampanje u sklopu europskih izbora, koju su u sklopu Stranke europskih socijalista (PES) organizirali Queer Forumu njegove stranke i LGBTIQ+ mreža.
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE