GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nuncijatura: Hranić nije iskazao potrebnu empatiju prema žrtvama

Nuncijatura: Hranić nije iskazao potrebnu empatiju prema žrtvama
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u priopćenju o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića ističe da nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava. Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da reakcija Svete Stolice nije neočekivana, ali niti uobičajena pa joj treba posvetiti pažnju.

Nadbiskup Hranić održao je 21. ožujka konferenciju za novinare o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, a tiče se župnika u Sotinu Zlatka Rajčevca. Hranić je odbacio optužbe za zataškavanje te je rekao da je slučaj prijavio DORH-u, ali župnika nije premjestio iz Sotina jer je, kako je rekao "tada bio već star i bolestan" te da bi mu se "srušio cijeli svijet".

Nuncijatura je u priopćenju objavljenom u srijedu potvrdila da je Hranić formalno poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

- Ova Apostolska nuncijatura ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle, stoji u priopćenju. Međutim, dodaje se, trenutačno zakonodavstvo po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.

- Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare, ističe Nuncijatura.


- Što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića, dodaje se, "kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa". Suosjećanje se, naime, "može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten", naglašava se.

Nuncijatura podsjeća da se papa Franjo već 2015. godine ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: "Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao".

- To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti, poručuje Nuncijatura te "izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol".

Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da reakcija Svete Stolice, u kojoj kritizira đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića zbog izostanka empatije prema žrtvama seksualnog nasilja, nije neočekivana, ali niti uobičajena pa joj treba posvetiti pažnju.

- Reagiranje nije toliko uobičajeno što se tiče prakse Svete Stolice, nije to rutinski postupak, ali nije neočekivano - to Sveta Stolica može i u nekim drugim slučajevima kad su u pitanju drugi postupci, ne dirajući u pravo biskupa da odlučuje o stvarima na svom području, rekao je Maštruko.

Smatra da je priopćenje sukladno napucima, ponašanju i stavovima pape Franje te da tu nema ničeg posebnog što bi se razlikovalo od dosad zauzetih stavova, izjava i odluka pape.

Maštruko napominje kako treba imati na umu da nuncij nije samo diplomatski predstavnik pape, već zastupa papu kod biskupske konferencije, odnosno Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- Njegovo se reagiranje ne može zaobići, nego dapače mora mu se posvetiti pažnja i apsolutno ga crkvena hijerarhija treba uvažavati, rekao je Maštruko.

Tagovi: Nuncijatura, Đuro Hranić, Ivica Maštruko, papa Franjo, Vatikan
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE