GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljena nova naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge

Objavljena nova naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 17:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je danas stupila na snagu. U Naredbi je određena obveza subjekata da kontinuirano dojavljuju brojno stanje svinja koje drže na objektima, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede

Svi subjekti koji drže svinje, a nisu dojavili brojno stanje svinja od mjeseca srpnja 2023. godine, dužni su u roku od 10 dana od stupanja na snagu ove Naredbe, odnosno do 23. prosinca 2023., prijaviti brojno stanje svinja na svojim objektima.

Svi subjekti koji drže svinje dužni su prijavljivati premještanje svinja i obvezno svaku promjenu brojnog stanja (uginuće, prasenje, premještanje, klanje na vlastitom objektu i dr.).

Dojava se radi samostalnim unosom u VetIs aplikaciju, putem ovlaštene veterinarske organizacije ili putem djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u roku od 3 dana od nastale promjene.

Na objektima na kojima se drži 5 i više rasplodnih svinja ili više od 50 svinja ukupno uz minimalne biosigurnosne mjere propisane Naredbom o provedbi i financiranju mjera sprječavanja, kontrole i nadziranja bolesti životinja na području RH (NN 1/23) i ovom Naredbom moraju imati plan biosigurnosti koji mora obuhvaćati barem:

određivanje „čistih“ i „prljavih“ područja za osoblje ovisno o tipu objekta
određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za ulazak novih držanih svinja u objektu
postupke za čišćenje i dezinfekciju prostora, prijevoznih sredstava i opreme te osobnu higijenu
pravila za osoblje o hrani u objektu i zabranu osoblju da drže svinje
ciljani periodični program informiranja osoblja objekta

određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za osiguravanje primjerenog odvajanja različitih epidemioloških jedinica te za sprečavanje dolaska svinja u izravan ili neizravan kontakt s nusproizvodima životinjskog podrijetla i drugim jedinicama u objektu
postupke i upute za primjenu mjera biosigurnosti tijekom gradnje ili popravka prostora ili nastambi
interne revizije ili samoprocjenu provedbe biosigurnosnih mjera

U zonama ograničenja I, II i zaraženoj zoni, na objektu na kojem se drže svinje i koji udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima za držanje svinja te ako se na objektu provodi nadziranje afričke svinjske kuge i ako kliničkim pregledom provedenim od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije klanja nisu utvrđene promjene zdravstvenog stanja svinja na objektu i svinja namijenjenih klanju dozvoljeno je klanje svinja za vlastite potrebe.

Zone ograničenja od 3. studenoga 2023. dostupne su na internetskoj stranici www.veterinarstvo.hr.

Ministarstvo ističe obvezu svih subjekata koji drže svinje da prijave veterinaru ako svinje pokazuju znakove bolesti, pobačaj, uginuće. Podsjećaju da se svinje smiju držati samo na registriranim objektima u skladu sa svim mjerama biosigurnosti i uvjetima za držanje svinja.

Tagovi: afrička svinjska kuga, zaraza, kuga, svinje
PROČITAJ I OVO
DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava
OČEKIVANO
DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava
ZAGREB - Zastupnici Domovinskog pokreta rekli su u četvrtak da sutra na glasanju u Saboru neće podržati Milorada Pupovca (SDSS) za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ni Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, što su najavili i partneru HDZ-u.
Dvostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu, uhićen 45-godišnjak
TRAGEDIJA
Dvostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu, uhićen 45-godišnjak
SLAVONSKI BROD - Četrdesetpetogodišnji muškarac uhićen je u četvrtak u Slavonskom Brodu zbog sumnje u ubojstvo 76-godišnjeg muškarca i 78-godišnje žene, izvijestila je PU brodsko-posavska.
Mark Rutte postaje novi glavni tajnik NATO-a
KARIJERE
Mark Rutte postaje novi glavni tajnik NATO-a
BRUXELLES - Odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte bit će novi glavni tajnik NATO-a, nakon što su se sve 32 članice saveza složile da upravo on naslijedi Jensa Stoltenberga, piše Politico.
Dekanić podnio ostavku
OSTAVKA
Dekanić podnio ostavku
VUKOVAR - HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić održao je presicu nakon što je sinoć pijan izazvao još jednu prometnu nesreću.
Pupovac jednoglasno podržan, dolazi na čelo Odbora za manjine
PODRŠKA
Pupovac jednoglasno podržan, dolazi na čelo Odbora za manjine
ZAGREB - Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je jednoglasno i bez rasprave prihvatio prijedlog da se Milorad Pupovac (SDSS) izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE