GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odložena konstituirajuća sednica Skupštine Beograda, opozicija došla s transparentima

Odložena konstituirajuća sednica Skupštine Beograda, opozicija došla s transparentima
NOVI IZBORI?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 11:36
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, posle decembarskih izbora, trebala je da bude održana danas, a osim izbora verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika, na dnevnom redu trebao je da bude i izbor predsednika Skupštine.

Međutim, sednica je odložena za 1. mart.

Navodno je manje od 60 odbornika potpisalo evidencionu listu, što pokazuje da nema kvoruma.

Predstavnici opozicionog Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović i Uroš Tešmanović ocenili su da to što danas nije održana konstituvina sednica beogradske skupštine predstavlja dokaz da vlast nema većinu u glavnom gradu.

Pavlović je rekao novinarima da je danas bila zakazana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, te da je, kako je naveo, sve ono što je rezultiralo pobedom opozicije na beogradskim izborima, sada i materijalizovano".

Tešmanović je kazao da će opozicioni nastupi i ubuduće biti isti, te da, kako je dodao, opozicija ostaje pri stavu da će "učiniti sve da se vlast ne formira".

Gradska skupština broji 110 odbornika, a Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva da bi nastavili da vrše vlast. Opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ ima 43 odbornika, a koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (NDSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – sedam. Lista „Mi glas iz naroda“ Branimira Nestorovića osvojila je šest mandata, a njen nosilac na izborima u Beogradu je bio Aleksandar Jerković iz pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“.

Novi odbornici imaju rok do 3. marta da formiraju gradski parlament, ili će se ići na nove izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da postoji većina za konstituisanje Skupštine grada Beograda, kao i da je ona legalna i delom legitimna. On je rekao i da će sačekati do 2. i 3. marta da se vidi da li će ta većina biti legitimna, te da ukoliko ne bude bila, onda će biti održani novi izbori.

Tagovi: beograd, skupština beograda, tešmanović
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE