GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporba očekuje da Milanović sazove izvanrednu sjednicu Sabora zbog HEP-a i VSOA-e

Oporba očekuje da Milanović sazove izvanrednu sjednicu Sabora zbog HEP-a i VSOA-e
PLINSKA AFERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2023 / 16:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Afera u HEP-u i dalje je među glavnim oporbenim temama, a u ponedjeljak su kritizirali i premijera Plenkovića i ministra Filipovića zbog, rekli su, neznanja ili nekih drugih namjera kojima bi se trebao baviti DORH te očekuju da predsjednik Milanović sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je - 'tvoj posao je, i Filipoviću i Plenkoviću, da znaš što se događa s tržištem plina i kompanijom koja je u 100-postotnom državnom vlasništvu i koju su građani svojim novcem dokapitalizirali'. Ovdje se radi ili o potpunoj nesposobnosti ili kriminalu, a što je od toga dvoje utvrdit će, nadam se, DORH ako budu mogli raditi obzirom na štrajk", izjavio je Grbin.

Također je upitao je li držanje ljudi u štrajku namjerno kako bi se spriječilo DORH i sudove da rade i postupaju.

Da nije bilo afere INA, gdje se događalo nešto slično, onda bi mogli govoriti o slučajnosti, da nije bilo zahtjeva oporbe da se razriješi vodstvo HERA-e i odbijanja vladajućih, onda bi mogli govoriti da se radi samo o nesposobnosti, ali bojim se da bi ovdje mogli biti dublji razlozi da se nekome pomogne da se obogati, ustvrdio je.

Marija Selak Raspudić (Most) rekla je da premijer Plenković, "rugajući se u lice građanima", poručuje kako nije bitno što se prethodno dogodilo, da od sad ta krađa neće biti moguća.

Da, možda neće biti moguća tamo, ali će sigurno biti moguća negdje drugdje, napomenula je.

„Neka Plenković i Gordan Jandroković objasne građanima zašto dopuštaju da se Sabor raspušta, a zastupnici odu na ljetovanje prije nego što se cijela ova afera privede kraju. Imamo već hrpu tragikomičnih izračuna koji ukazuju da se za cijenu jedne kuglice sladoleda, ako ste na vrijeme kupovali plin, odnosno imali prigodne informacije, mogli cijelu zimu grijati gotovo tisuću kućanstava”, kazala je.

Selak Raspudić kaže kako joj je neugodno otići na dvomjesečni godišnji odmor dok se ova cijela priča ne razriješi, ali i brojni drugi problemi.

Sandra Benčić (Možemo) smatra da je - ili Uprava HEP-a namjerno propustila obavijestiti o tome što se događa i ministra Filipovića i premijera kako bi eventualno osigurala da netko zaradi ili da bi politički smjestila premijeru.

Druga je opcija, ističe, da je premijer znao što se događa, a da nije intervenirao. Ako se radilo o tome da HEP zaista nije obavijestio premijera o potencijalno ogromnoj aferi i gubicima koje ima, tada treba otići Uprava odmah. Mi smo zato tražili izvanrednu sjednicu Sabora jer u jesen ne možemo ući s ovakvim kaosom, poručila je Benčić.

„Ili je odgovorna čitava Uprava HEP-a i posredno Plenković ili je izravno odgovoran Plenković, nema treće opcije”, zaključila je.

Benčić je izvijestila kako je oporba na sastanku dogovorila da je jedna od opcija da predsjednik Republike sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

„Nadam da će on to i napraviti. Mi ga nećemo kontaktirati, ali neki od oporbenih čelnika sigurno hoće. S obzirom da ima tu mogućnost i na situaciju u VSOA-i, u energetskom sektoru i veliki problem s nefunkcioniranjem pravosuđa, apsolutno smatram da treba sazvati izvanrednu sjednicu”, rekla je Benčić

Anka Mrak Taritaš (GLAS) mišljenja je da je ministru Filipoviću, da je htio, bilo dovoljno pola dana da istraži aferu i otkrije što se dogodilo. No, najavila je da će to učiniti na Odboru za gospodarstvo ovaj tjedan na koju su pozvani svi akteri, iz HEP-a, HERA-e, HROTE-a, Ministarstva.

Na pitanje je li do afere došlo zbog nečije nesposobnosti ili nečeg drugog, ocijenila je da je riječ o kombinaciji i jednog i drugog.

„Dijelom je riječ o nesposobnosti, ali sigurno ima i nečeg drugog. Najveća odgovornost je na Vladi na Ministarstvu koje mora biti koordinator", rekla je.

Mrak Taritaš je dodala kako ne vjeruje u slučajnosti, ustvrdivši da je očito bila jedna tvrtka koja je znala i ponudila jedan cent za plin.

Tagovi: plinska afera, Zoran Milanović, Sandra Benčić, Marija Selak Raspudić
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE