GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovci više vjeruju svećenicima nego učiteljima i prijateljima

Osnovci više vjeruju svećenicima nego učiteljima i prijateljima
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2023 / 09:41
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Osnovci u Hrvatskoj više povjerenja imaju u svećenike nego u učitelje i vršnjake u razredu, pokazalo je novo istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, po čijim su rezultatima svećenici ušli u prvih pet skupina koje zaslužuju povjerenje djece uzrasta od 13 godina, odmah nakon roditelja, rodbine, prijatelja i liječnika.

Djeca i dalje najviše vjeruju roditeljima (92 posto), rodbini (80 posto) i prijateljima (77 posto). Liječnici su na četvrtom mjestu liste povjerenja (75 posto), dok svećenicima vjeruje 60 posto školaraca. Poraz je to za učitelje kojima u prosjeku vjeruje svaki drugi učenik, a posebno na znanstvenike u koje povjerenje ima manje od polovine učenika (45 posto), čime su na ljestvici zauzeli nisko deseto mjesto, a učitelji sedmo. Sudeći po rezultatima istraživanja, djeca nešto više vjeruju policajcima (58 posto) nego učiteljima, piše Jutarnji list.

Porazno pritom djeluje i podatak da svega 38 posto učenika ima povjerenje u svoje vršnjake u razredu. Toliko ih otprilike vjeruje i susjedima (37 posto). Najgore im prolaze političari i novinari – njima vjeruje tek 10-ak posto djece. Više puta istaknuta teza znanstvenika prema kojoj mladi imaju konzervativnije stavove od svojih roditelja, pokazala se i na ovoj generaciji, no situaciju možemo gledati i na drukčiji način: 97 posto osnovaca u Hrvatskoj pohađa vjeronauk u školi, a 40 posto njih nema povjerenje u svećenike.

Svećenicima tako uopće ne vjeruje 17,4 posto djece (učiteljima 15,6 posto), dok svećenicima u manjoj mjeri vjeruje 22,6 posto učenika (učiteljima 32,6 posto). Ipak, svećenici su se nametnuli ispred učitelja kada je riječ o povjerenju djece jer njima u potpunosti vjeruje 25 posto učenika, a učiteljima 15 posto.

S druge strane, političarima uopće ne vjeruje 57 posto školaraca, a novinarima 53 posto.

Kada je općenito riječ o tomu može li se vjerovati ljudima, Hrvati su na pri dnu komparativne ljestvice zemalja, pa ljudima vjeruju otprilike koliko i stanovnici Bugarske i Rusije. Rezultati procjene među učenicima su pak sljedeći: svega 0,6 posto učenika smatra da se ljudima može vjerovati u potpunosti, a 6,5 poto ih se izjasnilo za opciju ‘ljudima se obično može vjerovati‘. Da obično treba biti oprezan u odnosu s ljudima smatra 45 posto hrvatskih srednjoškolaca, dok najviše njih – 48 posto - smatra da gotovo uvijek treba biti oprezan u odnosu s ljudima.

Komparacija 16 zemalja pokazuje da najviše povjerenje u ljude imaju stanovnici Danske (21 posto), Norveške (15 posto) te Švedske i Češke (11 posto). U općoj populaciji Hrvatske ljudima vjeruje 3,1 posto, 25,8 posto Hrvata smatra da gotovo uvijek treba biti oprezan u odnosu s ljudima, a dodatnih 50 posto ih navodi da obično treba biti oprezan.

U istraživanju kojega je provelo 18 znanstvenika s četiri sveučilišta i dva javna instituta, a u okrilju projekta „Promjene u organizaciji procesa odgoja i obrazovanja uzrokovane Covid pandemijom: učinci na obrazovna iskustva, dobrobit i aspiracije učenika u Republici Hrvatskoj – EWAchange“ predstavljeni su i rezultati o učeničkom (srednjoškolci) promišljanju budućnosti.

Tagovi: osnovna škola, učenici, školarci, svećenici
PROČITAJ I OVO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
POZIV
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
ZAGREB - Povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta (DP), gostovao je u podcastu Mrežnica, gdje je govorio, među ostalim, o slaganju nove većine koje traje već 14 dana i drugim političkim aktualnostima u zemlji te je nimalo biranim riječima komentirao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, s kojim DP pregovara o novoj vladi.
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
PRAZNIK RADA
Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
ZAGREB - Međunarodni je praznik rada. Zagreb je proslavu organizirao u Maksimiru, grah se dijeli i u Splitu, a oglasit će se i sindikati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE