GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković bi mogao smijeniti Filipovića i Barbarića

Plenković bi mogao smijeniti Filipovića i Barbarića
PLINSKA AFERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2023 / 11:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas se održava koalicijski sastanak, no partneri HDZ-a još ne znaju u koje vrijemu.

Dojma su, kako se može doznati, da Plenković kupuje vrijeme jer namjerava krenuti u smjene, doznaje N1 televizija.

Kad budemo sigurni u to što se dogodilo, donosit ćemo odluke – da će, prije bilo kakve smjene i pozivanja na odgovornost, pričekati nalaze HERA-e i HROTE-a, a i očitovanja HEP-a te Ministarstva gospodarstva, kazao je danas premijer Andrej Plenković. Predsjednik Vlade sada prvi put decidirano nije branio ministra Davora Filipovića, kao što mu je to bio običaj u nekoliko prethodnih potencijalno spornih situacija.

Na pitanje ima li ministar njegovo povjerenje, Plenković nije odgovorio “ima” ili “nema”, samo je kazao da će se “vidjeti tko je trebao signalizirati”. A što? Pa viškove plina u HEP-u, dakako, koji su danas ponovno postali središte dnevnih zbivanja jer je tjednik Nacional objavio dopise HEP-a Ministarstvu gospodarstva u kojima upozorava da se pojavljuje višak energenta. I to više puta, ali unatoč tome, reakcija iz Filipovićeva resora, prema pisanju tjednika, izostaje.

Ako su doista znali da se viškovi stvaraju te da će se, posljedično, oni morati prodati zbog energije uravnoteženja, odnosno funkcioniranja sustava, a HEP će biti u gubitku, uredbu prema kojoj je HEP bio obvezan kupovati sav plin koji Ina proizvede trebalo je ukinuti prije. Sam premijer, kako je objasnio, ne osjeća se odgovornim jer dopise vidio nije, a za problem koji HEP baca u gubitak od 10 milijuna eura doznao je navečer, 30. lipnja. Obavijestio ga je, veli, ministar Filipović, iz čijeg su ministarstva danas poručili da ni oni za problem nisu znali sve do dana prije. Kako su pojasnili, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić poslao im je dopis 5. travnja, a u njemu im je rekao da će HEP “po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta viškove plina koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili stranom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina”. Nije se naložilo, niti ih je, kažu u Ministarstvu, HEP informirao da će viškove prodavati po netržišnim cijenama suprotno obavijesti koju su dostavili Ministarstvu. Prvu informaciju o takvoj prodaji HEP-ova plina, kažu u Ministarstvu, oni su dobili 29. lipnja od HROTE-a.

Tko je koga o čemu obavijestio, a tko nije i zašto reagirao, znat će se za dan-dva, kaže premijer, a iz njemu bliskih izvora Večernji list doznaje da mu je sukob Filipović – Barbarić dozlogrdio te bi obojica mogla ostati bez svojih pozicija. Ne vole se ministar i šef HEP-a, to je jednostavno tako, kažu stranački kolege, i to od prvog dana. Upoznali su se u Filipovićevoj kampanji za zagrebačkoga gradonačelnika, a Barbarić navodno nije bio najsretniji s kasnijom odlukom da on postane ministar. Toj se poziciji, govore drugi kolege, i sam pomalo nadao, pogotovo nakon što se posebno angažirao oko Plenkovića kad mu je popularnost među njegovima pala zbog Istanbulske konvencije. Sukob je, međutim, eskalirao kad Filipović Barbariću nije htio produljiti mandat na čelu HEP-a, već je planirao raspisati novi natječaj jer je posljednji bio još u vrijeme Tomislava Ćorića, a Filipović je htio “čisti start”. Znajući Barbarića, govore u HDZ-u, upozorenja Filipoviću o viškovima plina zaista je bilo. A zašto ministar nije reagirao? Navodno upravo zato da odgovornost ostane na Barbariću, kažu u stranci, zato je Ministarstvo gospodarstva i prvo otvorilo temu HEP-ovih plinskih viškova. Filipoviću bi ovo mogao biti kraj, tvrde pak i oni koji čine svojevrsnu stranačku oporbu premijeru, jer privatni je interes ministar stavio iznad stranačkog, svojim je ponašanjem ugrozio stranku, postao “neprijatelj HDZ-a”. Privatnim, a i vlastitim poslovnim aranžmanima nije mjesto u stranci, zakljhučuje se.

Tagovi: Andre Plenković, Hrvatska elektroprivreda,m plinska afera, Davor Filipovcić, Frane Barbarićjk
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE