GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Milanović minira vladinu pomoć Hrvatima u BiH

Plenković: Milanović minira vladinu pomoć Hrvatima u BiH
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 20:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da je „smiješno“ da ga predsjednik Zoran Milanović poziva na sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost jer on svojim izjavama kojima „vrijeđa one koji bi trebali pomoći“ sabotira sve što vlada radi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Milanović je u četvrtak pozvao Plenkovića na sazivanje sjednice Vijeća zbog događanja u Bosni i Hercegovini.

Premijer je odgovorio kako je predsjednik dvadesetak puta izvrijeđao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, „pola susjednih zemalja“ i veliki broj zemalja međunarodne zajednice koji su partneri Hrvatske.

„Rezultati takve politike, gdje vrijeđate one koji bi vam trebali pomoći da zaštite Hrvate u BiH sigurno su sjajni“, sarkastičan je bio premijer.

„Sve što smo mi radili on je svojim izjavama minirao. Ako nas misli zvati da se bavimo vanjskom politikom kako on to radi, bojim se da ne bi bilo ni eura, ni šengena, ni OECD-a", dodao je.

Ponovio je kako su Schmidtove odluke o tehničkim izmjenama izbornog zakona „nedovoljne“ te da „nije dobro“ što je odustao od ranije najavljenog paketa koji bi Hrvatima u BiH omogućio postizbornu ravnopravnost.

Plenković je ponovno osudio izjavu čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je govorio o „prebrojavanju“ oružanih snaga i nabavci dronova.

"Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijama i robotikom. I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima", kazao je Izetbegović na stranačkoj tribini koju je održao u mjestu Hadžići pokraj Sarajeva.

Plenković je rekao da je ta izjava „katastrofalna“ te da se ne može drugačije protumačiti nego kao priprema za rat.

„Ne zvecka se oružjem, no koristi se retorika koja je apsolutno neprihvatljiva“, naglasio je premijer i dodao da takve izjave vode prema nepovjerenju, udaljavanju i destabilizaciji.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Christian Schmidt, Bakir Izetbegović
PROČITAJ I OVO
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
DIPLOMA
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
ZAGREB - Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede i njegov studij.
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
IZRUČENJE
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
LONDON - Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE