GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o HEP-u: Ovo nema nikakav efekt na građane

Plenković o HEP-u: Ovo nema nikakav efekt na građane
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 09:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Šremijer Plenković se na početku zahvalio potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu na postizanju dogovora oko privremenog rješenja za VSOA-u. 'Pozicija Vlade je i dalje čvrsto na Miji Validžiću sa svim kompetencijama koje ima u karijeri. S te pozicije vodit će se razgovori u sljedećim tjednima s Uredom predsjednika', kazao je.

Plenković se osvrnuo na posjete dalmatinskim gradovima ovaj tjedan - Splitu, Šibeniku, Zadru.

Podsjetio je na godišnjicu genocida u Srebrenici. 'U Saboru smo obilježili dan sjećanja, izražavamo pijetet prema žrtvama i sućut obiteljima', rekao je premijer.

'Sutra je u Hrvatskoj slovenski premijer Golob, njegov prvi službeni posjet. Potpisat ćemo dva sporazuma', najavio je Plenković.

'Tema koja je zaokupirala javnost je prodaja viškova plina koje je HEP otkupio od INA-e, a onda pustila u sustav Plinacra. O tome će biti više riječi na Odboru za gospodarstvo, gdje će biti ministar Filipović, čelni čovjek HEP-a, te čelni ljudi Plancra, HROTA-e. Cilj je da se rasvijetle sve okolnosti koja su nastale. Međutim, iskoristio bi priliku da ponovimo bit politike vlade. Energetska kriza izazvana je agresijom Rusije na Ukrajinu, ta agresija prouzročila je tragediju za ukrajinski narod, i imala je enormne ekonomske, energetske, prehrambene posljedice na mnoge države. To se manifestiralo ponajprije u brzom rastu cijena energenata, prije svega rastu cijena plina, pa onda i struje i naftnih derivata. Politika Vlade, koja je i kroz pandemiju imala za cilj očuvati socijalnu koheziju i spriječiti socojalnu frakturu i u tome je u potpunosti uspjela, imala je za cilj dva elementa - da cijena energenata bude priuštiva građanima, i drugo da osiguramo sigurnost opskrbe energentima', kazao je Plenković.

Kazao je da su svi koristili subvencionirane cijene plina. 'Mi smo prije godinu dana imali vapaj oporbe da hrvatski plin ne smije ići u Mađarsku, sjećate se gromoglasnog nastojanja opozicije da optuži Vladu. S ciljem europske politike osiguranja plana, osigurali smo da se podzemno skladište plina Okoli napuni na vrijeme. Politika osiguranja dovoljnih zaliha plina je bila vođena logikom da u bilo kojem trenutku može oći do a)problema s plinovodima i b)da se plin iz Rusije na šalje dalje.', nastavio je.

'U tom kontekstu važnu ulogu je imao HEP, koji je bio instrument državne politike. Zahvaljujući tome došlo je do punjenja zaliha i osiguranja plina za ona kućanstva koji ga u protivnom ne bi ni imali. Dobro je da smo osgurali dovoljne zalihe plina i za iduću sezonu grijanja i imamo situaciju da je došlo do otpuštanja viškova plina u lipnju. U trenutku kada je Vlada obaviještena, izmjenila je uredbu i ukinula obvezu da HEP otkupljuje plin od INA-e', kazao je premijer.

'Mi emo do kraja na temelju izvješća analizirati ovu situaciju, održat će se saborska rasprava, želimo da rasvijetlimo situaciju do kraja i onda ako treba, da donesemo odluke. Cijela situacija nema nikakav efekt na građane, cijena plina i struje im je i dalje ista', kazao je Plenković.

Tagovi: Andrej Šlenković, plinska afera, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE