GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković odgovorio na Milanovićev poziv: Nema sastanka bez isprike

Plenković odgovorio na Milanovićev poziv: Nema sastanka bez isprike
PERMANENTNI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 13:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Milanović pozvao je premijera ranije danas na hitni sastanak zbog VSOA-e.

Predlaže da se taj sastanak održi već danas, no Plenković na to ne pristaje.

“Što se tiče čelnika VSOA-e, Vlada je preko ministra Banožić koji je sukladno zakonu nadležan za upućivanje prijedloga, poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači… Vodite računa da se osim plinom moramo baviti i predsjednikom Republike”, govori Plenković.

Miju Validžića je nazvao “čovjekom sa svim referencama da obavlja posao čelnog čovjeka VSOA-e”. “Mi smo jučer čuli da je Vlada nekoga ‘bacila preko plota’. Za razliku od njega mi poštujemo proceduru, Ustav. Isti Milanović koji je silovao Ustav kad je nametao svoju kandidatkinju za predsjednicu Ustavnog suda, sad on nama soli pamet da štiti Ustav i proceduru. Upravo je suprotno, Vlada je predložila kompetentnog čovjeka.

Budući da mandat Kinderu istječe za nekoliko dana, mi smo već pripremili, a o tome je informiran njegov suradnik Lozančić, način kako da ovlastimo osobu u sustavu VSOA-e da obavlja poslove koje može dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e. Mi smo u proteklom vremenu vidjeli niz primjera gdje je ministar obrane preložio Predsjedniku niz kadrovskih rješenja koja tamo sjede i na njih se Milanović oglušio”, rekao je premijer navodeći nekoliko imena koje je ministar, prema njegovim riječima, predložio za različite funkcije, a s Pantovčaka nije dobio odgovor. “Teret zastoja je na Milanoviću”, kaže premijer.

Govori i kako je Vlada bila spremna na razgovore o imenovanju veleposlanika koji su odbačeni kao “HDZ-ovi prijedlozi”. “Na načelu fifty-fifty, on je taj koji je onemogućio nova imenovanja za veleposlanike. Tim pristupom koji nikada prije nije postojao, to možete pitati sve bivše predsjednike i premijere, nikada nije bila praksa fifty-fifty nego su se vodili razumni razgovori”, govori.

“Što se tiče prijeloga ministra obrane koji je formalno upućen tamo, nije on upućen mimo konzultacije sa mnom”, kaže Plenković. “Je li argument to da predsjednik Republike huška DORH ne bi li ministar obrane bio optužen”, pita se Plenković i dodaje da su sve blokade do Milanovića. “Kako siješ, tako žanješ. Onaj tko je srozao političku kulturu u Hrvatskoj do te mjere da svaka šuša može vrijeđati kako hoće, ne može očekivati tretman u cajtnotu imenovanja čelnika VSOA-e kao da mi ništa nismo čuli. Mi sada pokazujemo javnosti da ne pristajemo na neprihvatljivu diskvalificirajuću političku nekulturu onoga kojega su u kamapnji predstavili kao normalnog, a koji sada radi sve nenormalno”, govori premijer.

Plenković je na pitanja novinara rekao i da se mora napraviti kulturna, javna i fina isprika njegu, ministrima, HDZ-u i javnosti kako bi se došlo u poziciju da se razgovara.

“Mi sad principijelno kažemo ‘ne, ne’”, govori premijer dodajući da će razgovarati kad čuje ispriku od strane Milnaovića. “Dok toga nema, nema sastanka. Neće propasti ni sustav ni Ustav. Sve ovo se događa zbog njegovog obrasca ponašanja, ne našeg. Ovo se nije događalo dok su bili drugi akteri na sceni. Nije ni oporba bila ovako divla kao sada, oni prepisuju od njega. Ja neću da mi se 2023. diskvalificira nivo komunikacije do mjere neke birtije”, govori premijer. “Dosta više, ne maltretirajte hrvatsku javnost divljaštvom i nekulture. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, nema sastanka”, kaže premijer.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
JASNA PORUKA
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
SPLIT - Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
NOVA VEĆINA
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
ZAGREB - "Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionalne manjine."
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
RAZGOVORI
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
ZAGREB - U Banskim dvorima je održan sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, a većina će vjerojatno ostati i u idućoj vladi, dođe li do dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE