GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Vlada jednoglasno predlaže Turudića za glavnog državnog odvjetnika

Plenković: Vlada jednoglasno predlaže Turudića za glavnog državnog odvjetnika
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 14:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što su resorni ministri Ivan Malenica i Marin Piletić predstavili uredbe o koeficijentima za državnu te javne službe, započela je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru rekao je da je ova reforma imala tri stadija: lipanjski predujam povećanja plaća za navedene djelatnike, potom donošenje novog zakona o plaćama koji je stupio na snagu 1. siječnja i trenutna faza - priprema i usvajanje uredbi koje se tiču koeficijenata za državne i javne službe

Premijer je kazao da se niti jedna prethodna Vlada nije upustila u ovakvo reformiranje pkaća, te je ovo nadogradnja svega onoga što je Vlada učinila kako bi povećala kupovnu moć hrvatskih građana.

Po pitanju rasta plaća, prosječna je plaća u studenom dosegnula 1208 eura, a od 2016. do sada prosječna neto plaća porasla je za 61 posto. Među ciljevima aktualne reforme u državnim i javnim službama je i najniža plaća od 1000 eura za zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. Cilj ove reforme je približno jednaka plaća za približno jednak rad, manji broj radnih mjesta i rast plaća svima, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na neke druge aktivnosti Vlade. Govoreći o obljetnici akcije Maslenica, rekao je da su tamo bili ministri Tomo Medved, Šime Erlić i Ivan Anušić. Potom, početkom tjedna premijer je bio u Sarajevu s najvišim europskim dužnosnicima u cilju otvaranja pregovora za članstvo u EU. 'Hrvatska je najveći i najglasniji zagovaratelj europskog puta BiH', podsjetio je, dodajući da se nastojalo potaknuti institucije BiH na nužne reforme.

Hrvatsku je posjetio nizozemski premijer Mark Rutte, što pridonosi jačanju bilateralnih veza. Održan je u Koprivnici sastanak vezan za projekt Sjever, s nizom kvalitetnih i ogromnih projekata, uz veliki zamah investicija. Jutros je pak otvoreno podzemno skladište plina u Grubišnom polju, kao drugo u Hrvatskoj što je važno za energetsku sigurnost zemlje. Dobra je vijest i to što je Europska komisija dostavila uplatu od 585 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost za financiranje niza projekata.

Jučer je održan i sastanak povjerenstva Vlade za budućeg glavnog državnog odvjetnika. Taj proces traje već dva mjeseca i uključuje četiri kandidata. Nakon razgovora s kandidatima, jednoglasno je odlučeno da Vlada za tu funkciju predloži Ivana Turudića, obznanio je Plenković.

'Na temelju programa, razgovora i onoga što smo jučer mogli čuti od kandidata, Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da Vlada danas predloži gospodina Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika. Mi ćemo tu odluku donijeti danas na zatvorenoj sjednici Vlade i uputiti ovaj prijedlog u Hrvatski Sabor', rekao je Plenković.

Tagovi: PLENKOVIĆ, TURUDIĆ, DORH
PROČITAJ I OVO
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
PRAZNIK RADA
Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
ZAGREB - Međunarodni je praznik rada. Zagreb je proslavu organizirao u Maksimiru, grah se dijeli i u Splitu, a oglasit će se i sindikati.
Milanović i Plenković na obljetnici Bljeska, Rafalei letjeli nad Hrvatskom
OBLJETNICE
Milanović i Plenković na obljetnici Bljeska, Rafalei letjeli nad Hrvatskom
OKUČANI - Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana jutros je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a središnja svečanost bit će kod Kocke vedrine, gdje se okupio državni vrh.
HDZ naručio anketu, žele znati što njihovi birači misle o ovoj temi
ANKETE
HDZ naručio anketu, žele znati što njihovi birači misle o ovoj temi
ZAGREB - HDZ je poznat po tome da malo toga prepušta slučaju. I prije ovih parlamentarnih izbora su provodili opsežne ankete i zato su bili od početka uvjereni u pobjedu.
Ozbiljno jačanje austrijske krajnje desnice na Putinov pogon
DESNICA
Ozbiljno jačanje austrijske krajnje desnice na Putinov pogon
BEČ - Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka već je godinu dana najpopularnija u državi, a mjesec dana uoči europskih izbora ta je podrška dosegla 30 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE