GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste

Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 16:30
Autor: SEEbiz
MADRID - Nakon što su tisuće farmera u Varšavi danas upozorile na uvoz jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU, na ovu su problematiku upozorili i farmeri u Španjolskoj.

Oni su u znak protesta danas blokirali autoceste koje povezuju Španjolsku i Francusku te Madrid i Barcelonu, javlja francuska novinska agencija AFP.

Nezadovoljni španjolski farmeri okupljeni u gradu Pontosu, 40-ak kilometara od španjolsko-francuske granice, u ponedjeljak navečer i nešto iza ponoći počeli su blokadu autoceste koja povezuje te zemlje, zatvorivši je u oba smjera. Blokirali su i autocestu koja povezuje Madrid i Barcelonu, javlja AFP.

Španjolski poljoprivrednici štrajkaju od početka mjeseca, uglavnom ističući, kako kažu, nelojalnu konkurenciju iz zemalja izvan EU. Smatraju da ti poljoprivredni proizvodi ne moraju ispunjavati iste kriterije kao proizvodi iz EU-a i žele da Bruxelles oslobodi birokracije poljoprivrednike, navodi se u priopćenju poljoprivrednog sindikata Unio de Pagesos, koje sažima AFP.

Poljski poljoprivrednici također su današnjim prosvjedom u Varšavi ukazali na probleme koje uzrokuje uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU, posebice Ukrajine. Nekoliko tisuća njih prosvjedovalo je protiv europske poljoprivredne politike u okviru Green Deala i uvoza jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U Poljskoj se već nekoliko mjeseci održavaju prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika koji blokiraju ceste diljem zemlje i granične prijelaze s Ukrajinom. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Bruxelles je privremeno ukinuo carine i kvote za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine. Poljski poljoprivrednici uvjereni su da ti proizvodi ne zadovoljavaju standarde EU i predstavljaju nelojalnu konkurenciju njihovim proizvodima na domaćem tržištu.

Europska komisija pozvala je danas poljoprivrednike i male dobavljače u lancu opskrbe poljoprivredom i hranom da ispune upitnik o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Anketa će biti dostupna do 15. ožujka. Rezultati će se uzeti u obzir pri izradi prijedloga za poboljšanje položaja poljoprivrednika, najavili su danas u Bruxellesu.

Tagovi: poljoprivrednici, španjolska, autoceste, barcelona, madrid
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE