GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin

Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 07:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.

Naime, prema obrađenim podacima sa 99,5 posto biračkih mjesta, Hodžić je dobio glasove 3328 birača, a Lekaj Prljaskaj 2239 birača te će Hodžić zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Prema obrađenim podacima s 99,53 posto biračkih mjesta, Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha koji je dobio 933 glasa.

Furio Radin (Pula, 1950.), sociolog po zanimanju, dužnost zastupnika obnaša neprekidno od 1992. godine i s 32 godine ima najviše saborskog staža od svih drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od zamjenika predsjednika Sabora od 2017. godine. Na početku prošlog mandata bio je najavio odlazak u mirovinu, ali se opet natjecao za to mjesto.

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina) koji nije imao protukandidata te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) koji je po broju osvojenih glasova (1759) nedostižan svom protukandidatu Ivanu Komaku (132).

Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma „Kali Sara“), a u Sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov, koji su osvojili bitno više glasova od svojih protukandidata.

Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru i oni se biraju pojedinačnim izborom, i kod izbora te skupine zastupnika ne koristi se preferencijsko glasovanje.

Ukupno se bira osam zastupnika nacionalnih manjina. Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a ostala 21 manjina pet zastupnika.

Tagovi: hodžić, radin, pupovac, jankovics, kajtazi
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE