GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promatrači: Erdogan u drugom krugu pobijedio uz neopravdanu prednost

Promatrači: Erdogan u drugom krugu pobijedio uz neopravdanu prednost
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2023 / 08:21
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski predsjednički izbori održani su uz "neopravdanu prednost" za ponovno izabranog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekli su u ponedjeljak europski izborni promatrači.

Erdogan je u nedjeljnom drugom krugu pobijedio Kemala Kilicdaroglua tijesnom većinom glasova, produživši svoju 20-godišnju vladavinu u treći mandat.

Medijska pristranost i ograničenja slobode izražavanja doveli su do nejednakih uvjeta natjecanja, rekli su Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i promatračka misija Vijeća Europe u ponedjeljak u Ankari.
"Zajedno s kontinuiranim korištenjem javnih sredstava u svrhe kampanje, to je dalo pretjeranu prednost aktualnom predsjedniku", nastavili su.
Tursko izborno povjerenstvo pokazao je nedostatak transparentnosti, dodala je misija.
Vlasti su tvrdile da su izbori protekli bez većih problema, iako je oporba izvijestila o nekoliko slučajeva neprimjerenog ponašanja, posebice na istoku zemlje.
Erdogan je u nedjelju dobio oko 52 posto glasova, dok je Kilicdaroglu dobio 48 posto.
Javni mediji jasno su favorizirali sadašnjeg predsjednika, a "slična pristranost pronađena je u brojnim privatnim medijima", navodi se u izvješću OESS-a.
Drugi krug predsjedničkih izbora odvijao se u okruženju "koje u mnogočemu ne nudi uvjete za održavanje demokratskih izbora", dodaje se.
Unatoč tome, čestitke svjetskih čelnika nastavile su pristizati Erdoganu u ponedjeljak, nekoliko sati nakon pobjede.


Njemački kancelar Olaf Scholz čestitao je Erdoganu u telefonskom razgovoru i pozvao ga u inauguracijski posjet Berlinu.
Britanski premijer Rishi Sunak napisao je na Twitteru kako se "raduje nastavku snažne suradnje, od rastuće trgovine do rješavanja sigurnosnih prijetnji u sklopu NATO saveza".
Poljski predsjednik Andrzej Duda čestitao je Erdoganu na Twitteru, govoreći o potrebnoj suradnji kako bi se okončao ruski rat protiv Ukrajine.
Ranije su poruke podrške stigle i od čelnika Rusije, Francuske, Pakistana, Izraela, Europske unije i Sjedinjenih Država.
Od uvođenja izvršnog predsjedničkog sustava 2018., Erdogan ima više ovlasti nego ikad prije, što potiče strahove da bi mogao postati još autoritarniji.
Kilicdaroglu je u nedjelju rekao da je "tužan što Tursku očekuju mnogo veći problemi".

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, izbori u Turskoj
PROČITAJ I OVO
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
JASNA PORUKA
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
SPLIT - Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
NOVA VEĆINA
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
ZAGREB - "Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionalne manjine."
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
RAZGOVORI
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
ZAGREB - U Banskim dvorima je održan sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, a većina će vjerojatno ostati i u idućoj vladi, dođe li do dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE