GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ukrajinska protuofenziva je neuspješna

Putin: Ukrajinska protuofenziva je neuspješna
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 23:22
Autor: SEEbiz
SOČI - Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da pokušava napasti plinovode preko Crnog mora do Turske u izjavi u Sočiju nakon sastanka s turskim kolegom koji pokušava obnoviti sporazum o izvozu žita, dok Putin obećava besplatno opskrbiti žitom šest afričkih država.

"Napadaju se plinovodi Turski tok i Plavi tok kroz koje se plin izvozi iz Rusije u Tursku", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju.

Ruski brodovi štite te sustave, dodao je. "No, oni su pod stalnim napadima, uključujući dronovima koji se lansiraju iz ukrajinskih luka na Crnom moru".

Govoreći na marginama sastanka, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da su ti napadi jedan od razloga zbog kojih se Rusija povukla iz UN-ovog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Šojgu je rekao da je dio dogovora bilo i to da se ukrajinske luke neće koristiti za napade na rusku infrastrukturu. "Sve je to prekršeno", rekao je Šojgu.

Putin je obećao da će "idućih tjedana" besplatno isporučiti žitarice šest afričkih država pošto se Rusija u srpnju jednostrano povukla iz sporazuma o žitu kojim se omogućavao slobodan izvoz ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka.

Rusija je ponovno gađala poljoprivredna postrojenja u okrugu Izmail, gdje je jedna od glavnih ukrajinskih riječnih luka za izvoz žitarica na Dunavu koji je postao važan izlaz za izvoz žita nakon ruskog povlačenja iz crnomorskog sporazuma.

"Upravo zaključujemo sporazume sa šest afričkih država kojima "kanimo besplatno" isporučiti žitarice "idućih tjedana", rekao je na konferenciji za novinare.

Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nisu predstavili veće pomake u obnovi sporazuma, tek je Putin ponovio da je spreman obnoviti sporazum čim se uklone zapreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Ruski predsjednik je još jednom opisao ukrajinsku protuofenzivu kao "neuspjeh". "Ne radi se o nikakvom zastoju, to je propalo", izjavio je Putin i ustvrdio da Ukrajina nije probila nijednu crtu bojišnice na prostoru koji kontrolira Moskva.

Tagovi: vlADIMIR pUTIN, rUSIJA, uKRAJINA
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE