GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat u Ukrajini u brojkama

Rat u Ukrajini u brojkama
TUŽNA OBLJETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ukrajina je vrlo jasno definirala svoju pobjedu - temelj je teritorijalna cjelovitost i suverenitet zemlje unutar njezinih međunarodno priznatih granica, uključujući i poluotok Krim.

Nakon neuspjeha prošlogodišnje protuofenzive, javno mnijenje u Europi duboko sumnja u takav ishod, pokazuju brojke na drugu godišnjicu ruskog napada. Također pokazuju porast broja žrtava među vojnicima, tjeskobu među civilnim stanovništvom i velikodušnu zapadnu pomoć unatoč trenutnim komplikacijama u Washingtonu.


10%

Europljana vjeruju da će Ukrajina dobiti rat dok 37 posto vjeruje da će Moskva i Kijev postići nekakav dogovor, a 20 posto da će Rusija pobijediti. Ostali nisu odgovorili ili smatraju da se ništa od toga neće dogoditi. To pokazuje istraživanje koje je prošli mjesec proveo ECFR think tank među stanovnicima deset europskih zemalja. U samoj Ukrajini u pobjedu vjeruje 85 posto ispitanika istraživanja Centra Razumkov.

60.000

prema procjenama Pentagona Rusija ima Ranjeno je tri do četiri puta više, dakle ukupno oko 300.000 vojnih žrtava. Procjene se uvelike razlikuju ovisno o izvoru. Ukrajina govori o više od 150.000 ubijenih ruskih vojnika, BCC procjenjuje 70.000. Službenih informacija nema. Američka procjena ukrajinskih gubitaka iz prošlog kolovoza je 70.000 poginulih i 110.000 ranjenih vojnika.

5,9 milijuna

registriranih izbjeglica iz Ukrajine nalazi se u Europi prema podacima UNHCR-a. Gotovo 80 posto kaže da se želi vratiti kući kad bude u mogućnosti. Od početka rata 14 milijuna Ukrajinaca napustilo je svoje domove, no neki su se već vratili.

5000

sati, odnosno ukupno sedam mjeseci, u protekle dvije godine ukrajinska djeca u zonama sukoba provela su u skloništima, navodi Unicef. Polovica djece u dobi od 13 do 15 godina ima problema sa spavanjem, a jedno od petero djece ove dobi ima tipične manifestacije posttraumatskog stresnog poremećaja. 40 posto djece u zemlji nema pristup obrazovanju zbog nedostatka odgovarajućih objekata.

144,1 milijarda eura

Ukupna isporučena i obećana pomoć Europske unije i pojedinih članica Ukrajini, te američkoj, iznosi 67,7 milijardi eura, podaci su njemačkog instituta Kiel. U vojnoj pomoći daleko prednjače SAD (42,2 milijarde eura), au financijskoj pomoći je EU kao institucija (77,2 milijarde eura), pri čemu su dvije trećine te europske pomoći na razini obećanja, a trećina je već isporučena.

18%

Ukrajinski teritorij kontrolira ruska vojska, uključujući i poluotok Krim. To je isti postotak kao i prije godinu dana, što pokazuje koliko je malo promjena bilo u drugoj godini rata i koliko je linija bojišnice postala ukorijenjena i čvrsta.


Tagovi: UKRAJINA, RAT U UKRAJINI, KRIM, ZELENSKI, PUTIN
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE