GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan broj komaraca u Hrvatskoj

Rekordan broj komaraca u Hrvatskoj
KOMARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kontinentalna hrvatska bilježi čak četiri puta više komaraca nego lani, a ako samo sat vremena stojite uz Dravu u Osijeku, ubost će vas između 50 i 60 komaraca.

Riječ je o zabrinjavajućim podacima s obzirom na to da su komarci najveći ubojice od svih živih bića, a tijekom godine u svijetu od uboda kojim prenesu primjerice malariju umre između pola milijuna i dva milijuna ljudi

Prof. dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović, redoviti profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i voditelj projekta 'Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj', kaže za Jutarnji list kako komaraca nikada nije bilo više, što potvrđuju podaci za Osijek.

'U vrlo sličnoj situaciji je i Zagreb, u kojem je također rekordan broj komaraca. Riječ je uglavnom o tigrastim komarcima koji su veoma agresivni, a vrijeme im ide na ruku za brzo razmnožavanje', kaže Hackenberger Kutuzović. Pojasnio je da je visoki vodostaj Drave zasigurno utjecao na golemo povećanje, a u Zagrebu visoka trava, ali i otpad.

'Svako zanemarivanje okoliša u urbanim sredinama, nepokošena trava i otpad, bitno utječe na povećanje komaraca. U Zagrebu su veliki problem i šahtovi u kojima se oni množe, pa bi ih trebalo tretirati', napominje Hackenberger Kutuzović te dodaje da je kod komaraca dovoljno pola litra vode da se stvori tisuću jedinki, stoga se lako razmnožavaju, a u Hrvatskoj za to imaju idealne preduvjete.

Nastanjuju se svugdje; u travi, u automobilskim gumama, na bilo kakvoj površini gdje ima vode.

'Prije 30 godina Zagreb je više tjedana bio pod snijegom, sada snijega uglavnom nema i zime su blage, zbog čega tigrasti komarac bez problema prezimi', rekao je za Jutarnji list i upozorio da je svaki ubod komarca zapravo kirurški zahvat jer dolazi u doticaj s krvotokom i upljune slinu. Ako je slina zaražena, i mi smo zaraženi.

Da bi se riješio problem komaraca, govori, potrebno je sustavno rješavanje, ali i izmjene zakona. Za suzbijanje komaraca nadležna je lokalna samouprava, tako da svaka od njih provodi ili ne provodi svoje metode.

'Za ovaj problem trebala bi se pobrinuti država, jer inače uskoro možemo očekivati ozbiljnije probleme. Nije pitanje hoće li, nego kada će biti prvih lokalnih transmisija malarije. Tu su i druge bolesti, virus Zika, žuta groznica. Da to nisu samo puke priče, govori i pojava groznice zapadnog Nila koja se proširila u Hrvatskoj', upozorava Hackenberger Kutuzović.

Tagovi: komarci, hrvatska
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE