GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordno visoke temperature širom svijeta

Rekordno visoke temperature širom svijeta
TOPLINSKI UDAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2023 / 19:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Velik dio Europe te dijelove sjeverne Amerike i Azije pogodio je toplinski val. Očekuje se da će biti srušeni rekordi u do sada izmjerenim temperaturama.

Na Cipru, u Nikoziji izmjerena su 43 stupnja, na jugu Grčke 41, u Zaragozi u Španjolskoj i u Mostaru bilo je 40, Tirani 38. Na udaru toplinskog vala su i Austrija i Njemačka gdje su tempereture dosezale 37, odnosno 36 stupnjeva.

Gotovo trećina Amerikanaca - njih oko 113 milijuna pod upozorenjem je o vrućini, od Floride preko Kalifornije sve do države Washington. U Teksasu spas od vreline pronalaze na bazenima i u vodenim parkovima. Jaki vjetrovi i nedostatak kiše okruge središnjeg i zapadnog Teksasa dovodi i do povećanog rizika od požara.

- Moramo se prilagoditi. Doista, da, naše se društvo mora prilagoditi tim temperaturama koje iz godine u godinu postaju nove, neka vrsta nove normale. Zbog klimatskih promjena možemo osjetiti da se ti toplinski valovi javljaju sve češće, postaje sve toplije i duže. Ono što smo doživjeli prošle godine i ono što doživljavamo ovdje je tračak naše buduće klime, poručuje Clement Albergel, znanstvenik za klimatske primjene u Europskoj svemirskoj agenciji.

Rekordne temperature žare Europom, a sljedeći tjedan posebno je opasan na jugu Starog kontinenta. Grčke su vlasti za turiste već zatvorile kultni Partenon na atenskoj akropoli. Rekordno vrelo bit će i od Japana do Sjeverne Amerike.

- Toplinski valovi, vrlo visoke temperature, među najzabrinjavajućim su klimatskim ekstremima s obzirom na ranjivost našeg društva. One su već među najsmrtonosnijim vremenskim nepogodama u mnogim dijelovima svijeta, kaže Clement Albergel, znanstvenik za klimatske primjene u Europskoj svemirskoj agenciji.

Tisuće ljudi napuštaju svoje domove dok se šumski požar izazvan ekstremnim temperaturama, širi La Palmom na Kanarima. Ta prirodna katastrofa uslijedila je na španjolskim otocima nakon višetjedne vulkanske erupcije 2021.

Kao peć, opisuju Talijani svoj osjećaj trećeg ovoljetnog toplinskog vala na poluotoku. U podne su temperature bile oko 32 stupnja, što nije neuobičajeno za sredinu srpnja.

Međutim, 16 gradova je u crvenom alarmu, što znači da su vrućine toliko intenzivne da predstavljaju prijetnju cijelom stanovništvu, a ne samo skupinama kao što su starije osobe, klinički ranjivi i vrlo mala djeca.

Vrhunac se očekuje u utorak, kada bi temperature u južnoj Sardinije mogle doseći 48° Celzijevih, u Rimu između 41°C i 43°C, što će oboriti prošloljetni rekord.

- Stvarno je, više nego strašno. Kao, navikli smo voljeti vrućinu u Rimu, ali ne ovu vrelinu. Osjećam da je ova godina bila toplija nego inače, kaže jedna Rimljanka.

Tagovi: toplinski udar, vrućine
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE