GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šelo Šabić: Sukob ide prema proširenju, to je opasan scenarij

Šelo Šabić: Sukob ide prema proširenju, to je opasan scenarij
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 09:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Što se tiče toga hoće li doći do kopnene invazije na Gazu i hoće li doći do humanitarne katastrofe, Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose rekla je u emisiji U mreži Prvog, kako je do humanitarne katastrofe već sada došlo te da će broj žrtava već sada porasti

Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', rekla je kako je njoj nevjerojatno što se ne čuje koje je rješenje za sukobe. Kako kaže, Izrael šalje svoje vojnike, a i Palestina svoje koji stradavaju, a nemati viziju što nakon toga, kako kaže je neshvatljivo od jedne države.

'Hamas je po mnogim europskim državama definiran kao teroristička organizacija, ali Izrael je pravna država', rekla je i dodala kako ova vrsta bijesa Izraela koja se istresa na civilnom stanovništvu je nešto što bi svi trebali inzistirati na tome da Izrael pokaže dozu suzdržanosti i razuma na način kako postupa.

'Neupitno je da će s ovim sigurnost građana u Europi biti ugrožena, ali solidarnost s Palestincima prolazi kroz cijeli treći svijet, a mi moramo shvatiti da smo percipirani kao dio prvog svijeta ili kao zapadnog svijeta koji daje podršku Izraelu, ne osvrćući se na žrtve Palestinaca', naglasila je.

Šelo Šabić govori kako se boji da ovaj sukob ide proširenju, a to je, kako kaže, opasan scenarij za veći dio svijeta.

'To nas sigurno neće zaobići u smislu osjećanja posljedica', kazala je.

Gordan Akrap, stručnjak geopolitiku i hibridne sukobe ističe kako Izrael provodi drugačiju taktiku nego što ju je najavljivao.

'Nema racionalnih uporišta glede kopnenih aktivnosti na Gazu jer bi ulazak pješačkih i oklopnih mehaniziranih postrojbi uzrokovalo dodatni učinak humanitarne krize, uzrokovali brojne žrtve na obje strane', naglasio je.

Smatra da je teško očekivati izravno uključivanje Irana. Na pitanje kolika je šansa da Izrael oslobodi taoce, Akrap govori kako Izrael u to ulaže ozbiljne napore da oslobodi taoce na način kako to rade komandosi.

Tagovi: Senada Selo Šavić, Hamas, Izrael, Anđelko Akrap
PROČITAJ I OVO
Španjolski ministar vanjskih poslova oštro osudio izraelskog kolegu
OSUDA
Španjolski ministar vanjskih poslova oštro osudio izraelskog kolegu
MADRID - Španjolski ministar vanjskih poslova osudio je kao "skandalozan i užasan" video koji je objavio njegov izraelski kolega u kojem se sugerira da će Hamas biti zahvalan Španjolskoj zbog najavljenog priznanja Palestine, u situaciji kada raste svađa između Španjolske i Izraela oko rata u Gazi.
Tko je bio Tomo Buzov?
PROTIV ZABORAVA
Tko je bio Tomo Buzov?
ZAGREB - Redatelj Nebojša Slijepčević dobio je Zlatnu palmu za film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" koji je posveta ljudskosti, onima koji, sve i da hoće, ne mogu šutjeti kad vide da stradaju nevini.
Dodik: Hrvatska izvršila agresiju na BiH, a Srbija nije
NJEGOVA LOGIKA
Dodik: Hrvatska izvršila agresiju na BiH, a Srbija nije
BANJA LUKA - Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik reagovao je danas na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog knjige koja se promoviše u Sarajevu, a koja uključuje i Hrvatsku kao agresora na BiH.
Što se krije iza Putinove spremnosti na primirje u Ukrajini?
IZNENADNI MANEVAR
Što se krije iza Putinove spremnosti na primirje u Ukrajini?
MOSKVA - Petina Ukrajine za mir u istočnoj Europi, stoji u ponudi ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon više od dvije godine rata.
Krovinović napadnut u Zagrebu
NAPAD
Krovinović napadnut u Zagrebu
ZAGREB - Vezni igrač Hajduka Filip Krovinović sinoć je napadnut u Zagrebu nakon utakmice Lokomotiva - Hajduk, a klub se oglasio priopćenjem za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE