GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija s najsnažnijim rastom industrije u siječnju

Slovenija s najsnažnijim rastom industrije u siječnju
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 14:46
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU oštro je pala u siječnju, a u Hrvatskoj se stabilizirala, zadržavši se na razini kraja 2023. godine, pokazalo je danas izvješće Eurostata.

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU pala je u siječnju prema sezonski prilagođenim podacima, za 3.2 odnosno za 2.1 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U prosincu bila je na oba područja porasla za 1.6 posto, pokazuju revidirani podaci. Daleko je najviše u siječnju na oba područja pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 14.5 posto u eurozoni i za 12.8 posto u EU. Izrazitije se u zoni primjene zajedničke europske valute smanjila i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1.2 posto, dok je u EU gotovo stagnirala.

Najviše je pak i u eurozoni i u EU porasla proizvodnja intermedijranih proizvoda, za 2.6 odnosno za 2.9 posto u EU. Rast je bilježio i energetski sektor, za 0.5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 0.6 posto u Uniji.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u siječnju na mjesečnoj razini pala industrijska proizvodnja u Irskoj, za 29 posto. Sa znatnim odmakom slijede Malta i Estonija gdje se smanjila za 9.4 odnosno za 6.6 posto. Najviše je pak porasla proizvodnja u poljskoj industriji, za 13.3 posto u odnosu na prosinac. Slijede Slovenija i Litva s rastom od 10.6 odnosno 7.2 posto.

U Hrvatskoj se industrijska proizvodnja u siječnju zadržala na razini prethodnog mjeseca kada se prema revidiranom podatku bila smanjila za 4.0 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Italiju. I usporedba s početkom prošle godine pokazuje oštar pad europske industrijske proizvodnje, za 6.7 posto u eurozoni i za 5.7 posto u EU, izračunali su statističari.

U prosincu gotovo je stagnirala u eurozoni dok je u EU uvećana za skromnih 0.6 posto, prema revidiranim podacima. Najsnažnije je na oba područja na početku godine pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 12.1 posto u eurozoni i za 10.1 posto u EU. Značajniji pad bilježio je i sektor trajnih dobara za široku potrošnju, za nešto više od osam posto.

Neznatno je uvećana samo proizvodnja u energetskom sektoru, za 0.3 posto u eurozoni i za 0.6 posto u EU u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao Irska je zabilježila daleko najsnažniji pad proizvodnje i na godišnjoj razini, za 34.1 posto. S ogromnim odmakom slijede Estonija i Bugarska gdje je smanjena za 8.6 odnosno za 7.6 posto u odnosu na siječanj 2023. godine.

I hrvatska industrija bilježila je u siječnju pad proizvodnje na godišnjoj razini, za 1.3 posto. U prosincu bila se smanjila za 1.0 posto. Blizu je Hrvatskoj na početku godine bio Portugal s padom proizvodnje za 1.5 posto. Najsnažnije je pak u siječnju porasla proizvodnja u Sloveniji, za 12.2 posto. Dvoznamenkasti rast bilježila je i Grčka, za 10.5 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: industrija, eurozona, njemačka, grčka, irska
PROČITAJ I OVO
Načelnik Plitvičkih jezera vatrogascima isplatio regres od 1 euro
BIZARNO
Načelnik Plitvičkih jezera vatrogascima isplatio regres od 1 euro

PLITVICE - Načelnik općine Plitvička jezera zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe odobrio je isplatu u iznosu od nevjerojatnih 1 euro za regres, dar za djecu, božićnicu i uskrsnicu.

Po Zagrebu hodao gol i sjekirom lupao po autima. U kući mu pronašli tijelo majke
SULUDO
Po Zagrebu hodao gol i sjekirom lupao po autima. U kući mu pronašli tijelo majke
ZAGREB - Zagrebačka policija danas u 14:25 zaprimila je dojavu o muškarcu koji na području Susedgrada bez odjeće hoda ulicom i sjekirom oštećuje automobile.
Božinović: EU neće više tolerirati zlouporabu bezviznog režima
MIGRANTI
Božinović: EU neće više tolerirati zlouporabu bezviznog režima
LUXEMBOURG - Europska unija neće još dugo moći gledati da neke susjedne zemlje nemaju usklađenu viznu politiku zbog čega raste pritisak na njezine vanjske granice, upozorio je u četvrtak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Jandroković o Odboru za manjine: Čini se da smo došli do rješenja
OTKRIĆA
Jandroković o Odboru za manjine: Čini se da smo došli do rješenja
ZAGREB - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je danas u emisiji Hrvatskog radija S Markova trga kako mu se čini da je vladajuća većina došla do rješenja oko izbora predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te da vjeruje kako će to pitanje skinuti s dnevnog reda.
Akcija europskih istražitelja u više županija, otkrili prevaru od par milijuna eura
UHIĆENJA
Akcija europskih istražitelja u više županija, otkrili prevaru od par milijuna eura
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE