GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija izložena značajnom riziku od ilegalnih financijskih aktivnosti

Srbija izložena značajnom riziku od ilegalnih financijskih aktivnosti
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:26
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija se suočava sa značajnim rizicima od nezakonitih financijskih aktivnosti koje proizlaze iz organiziranog kriminala, korupcije ili utaje poreza.

Organizirane kriminalne skupine aktivno su uključene u krijumčarenje i distribuciju droge, a Srbija prvenstveno služi kao tranzitna zemlja za heroin, kanabis i kokain, navodi se u izvješću koje je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog kriminala (GI-TOC).

Prema Globalnom indeksu organiziranog kriminala za 2023. godinu, Srbija je snažno pogođena organiziranim kriminalom i ima najveći "skor" kriminala među zemljama zapadnog Balkana (6,22 od 10), prenosi Nova ekonomija.

Srbija je prema GI-TOC-u na 40. mjestu od 193 zemlje svijeta, a na trećem mjestu od 44 zemlje u Europi.

S ocjenom "7" kada je riječ o financijskom kriminalu, što je za 1,02 boda iznad svjetskog prosjeka, Srbija je posebno pogođena financijskim kriminalom, posebice kada je riječ o nezakonitim financijskim tokovima.
Indeksi koji se odnose na trgovinu drogom u Srbiji za 2023. također su bili izuzetno visoki, 7 za trgovinu heroinom, što je vrijedno pažnje jer je trgovina drogama glavni predikatni kriminal povezan s ilegalnim financijskim tokovima.

Predikatna ili predikatna kaznena djela su kaznena djela kojima se ostvaruje prihod koji kasnije postaje predmetom pranja novca, financiranja terorizma ili širenja oružja za masovno uništenje. Uobičajeni predikatni zločini uključuju korupciju, porezne prekršaje, nedopuštenu proizvodnju i trgovinu drogama, kao i trgovinu ljudima i krijumčarenje.

O važnosti povezanosti trgovine drogom i ilegalnih financijskih tokova govore nedavna uhićenja i zajednička akcija srbijanske policije i Europola, koja je rezultirala zapljenom više od 2,7 milijuna eura. Jedna od poteškoća s kojom se zemlja suočava je da u Srbiji ne postoji službena definicija nezakonitih financijskih tokova u srpskom zakonodavstvu i politikama, što predstavlja izazov u borbi protiv ilegalnih prijenosa novca preko državnih granica.

Iako nacionalna tijela pokazuju dobro razumijevanje rizika povezanih s pranjem novca, čini se da postoji nedostatak volje za rješavanje najozbiljnijih nedostataka. Primjer je sektor nekretnina, koji je prepoznat kao sektor s visokim rizikom od pranja novca, stoji u izvješću. Nove kriminalne metode uključuju značajna ulaganja u nekretnine u Beogradu od strane pojedinaca iz visokorizičnih zemalja.

Tagovi: pranje novca, kriminal, droga, kokain, gi-toc, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE