GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

State Department sa zakašnjenjem kritizira Vučića

State Department sa zakašnjenjem kritizira Vučića
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2023 / 18:13
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - State Department pozvao je vlasti u Srbiji da surađuju s misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima, promatračima i izbornim sudionicima neprihvatljivo, kao i da legitimitet demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih sudionika da prihvate izbornu volju.

"Usredotočeni smo na suradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unaprjeđenju regionalne suradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Europskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu", navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim prosvjedima u Beogradu, koji su u nedjelju postali nasilni.

U priopćenju se ponovo pozdravljaju "preliminarni zaključci OEBS ODIHR izborne promatračke misije da su izbori 17. prosinca ponudili biračima izbor političkih alternativa".

"Sa zabrinutošću konstatiramo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uvjete. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko surađuje s OEBS-om na rješavanju ovih zabrinutosti", stoji u priopćenju koje prenosi Glas Amerike.

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, "koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za promatranje izbora", trebalo istražiti.

"Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditirane promatrače je neprihvatljivo. Stranke trebaju prijaviti incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i o spremnosti svih stranaka, bilo da pobjeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju", zaključuje se u odgovoru State Departmenta.

Tagovi: State -departmenT, VUČIĆ, SNS, BEOGRAD
PROČITAJ I OVO
DP inzistira na ova četiri resora
PREGOVORI
DP inzistira na ova četiri resora
ZAGREB - Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljni zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH.
Kolakušić oštro po DP-u: Mlinarić je pisao o zlim ljudima koji će sići s vlasti. Sad pregovara s njima
OŠTRO
Kolakušić oštro po DP-u: Mlinarić je pisao o zlim ljudima koji će sići s vlasti. Sad pregovara s njima
ZAGREB - Mislav Kolakušić, partner DP-a na nedavnim izborima, zadnjih dana napada Domovinski pokret zbog sve vjerojatnije suradnje s HDZ-om u formiranju nove vlade.
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
OTKRIĆA
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je činiti, trebalo bi biti poznato u utorak, nakon sastanka HDZ-a i Domovinskog pokreta te onoga s predstavnicima manjina.
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE