GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strašne scene iz Turske: Otvorio se rasjed širok 200 metara

Strašne scene iz Turske: Otvorio se rasjed širok 200 metara
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 11:47
Autor: SEEbiz
ANKARA - U kojoj je mjeri potres koji je pogodio Tursku bio razoran, pokazuje i nova snimka dronom koja se pojavila jutros na Twitteru. Ona prikazuje novi rasjed koji se pojavio – dubina mu je 30, a širina čak 200 metara.

Od prvog udara koji je područje oko tursko-sirijske granice zatresao u ponedjeljak rano ujutro i bio magnitude 7,8 po Richteru, zemlju je naknadno pogodilo gotovo 1.900 novih potresa.

Posljednji značajniji se dogodio prije dva sata na području Gaziantepa i bio je magnitude čak 4,5 po Richteru. Samo sat vremena prije zabilježen je i jedan još jači (4,6 po Richteru) 65 kilometara sjeverozapadno od Kahramanmarasa. Tlo se i dalje neprestano trese, ali je snaga naknadnih podrhtavanja ipak nešto oslabila, većinom su oko 3 po Richteru.

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji nadmašio je prvotne crne procjene Svjetske zdravstvene organizacije koje su govorile o mogućnosti da bude 20.000 mrtvih. Dosad je izbrojano čak 24.218 poginulih, od čega u Turskoj 20.665 ljudi, a u Siriji 3.553.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je pomoć svijeta za obnovu uništenih područja, dok je obilazio južni grad Adıyaman.
Priznao je da je bilo “određenih zastoja” u odgovoru vlade na smrtonosne potrese.

Spasioci u Siriji oštro su kritizirali nedostatak pomoći određenim područjima, u zemlji u kojoj je broj mrtvih 3.384. Oko 5,4 milijuna moglo je ostati bez krova nad glavom, prema procjeni Ujedinjenih naroda.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma posjetili su grad Alep, u prvom obilasku područja pogođenog razornim potresom ovog tjedna.

Ured predsjednika objavio je njihove fotografije tijekom posjeta ozlijeđenima u sveučilišnoj bolnici u Alepu

Broj spašenih pada iako se neki preživjeli još pronalaze, poput šesteročlane obitelji u južnoj Turskoj koja je izvučena iz ruševina nakon 102 sata, izvijestila je državna novinska agencija Anadolu.

Erdogan je rekao da je u spasilačke napore uključeno više od 7.000 ljudi iz 61 zemlje.

Ukupno 97 zemalja poslalo je pomoć Turskoj, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Tagovi: potres u turskoj, potres u Siriji
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE