GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svinjogojci blokirali ceste: Od 1. prosinca kreće svinjokolja

Svinjogojci blokirali ceste: Od 1. prosinca kreće svinjokolja
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 12:34
Autor: SEEbiz
ŽUPANJA - Nastavlja se prosvjed slavonskih poljoprivrednika nezadovoljnih Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge. Jutros su blokirali prometnice koje vode prema graničnim prijelazima Županja i Tovarnik.

Prosvjednici su blokirali tri županije Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku. Pozvali su resornu ministricu Vučković na dijalog.

- Zatvorili smo i sad ćemo vidjeti ako se netko javi za sastanak, nećemo padati više na ta njihova obećanja jer to ničemu ne vodi, danas donesu jednu odluku, sutra drugu. Oni su doslovno pogubljeni, ne znaju tko ima glavu nosi. Od njih je sve za očekivati, samo ono najgore, ništa dobro, poručio je Tomislav Pokrovac, iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

Prosvjednici zahtijevaju zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja. Također traže omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane i omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

- Zahtjeve koje smo iznijeli oni riješe za pet minuta, to je naš nacionalni interes. Ovo je nešto najgore što nam se moglo dogoditi. Zamislite, ubijati zdrave svinje, osiromašivati seljaka, izazivati umjetnu glad, raditi teror po dvorištima s inspekcijom i policijom. Mislim da to više nema smisla, dodao je.

- Ako je njima cilj da paraliziramo cijelu državu, onda svi budite skrušeni, dođite k nama s obzirom da nećete moći prometovati. Meni je žao, ali jednostavno tako moramo, rekao je Pokrovac, prenosi HRT.

- Shvatite da drugog načina nemamo. Krivite Ministarstvo poljoprivrede i Vladu, a ne nas - mi ionako već teško živimo, rekao je.

Pokrovac je poručio Vladi da od 1. prosinca kreću sa svinjokoljama.

- A oni neka hapse i rade što hoće, pa ćemo vidjeti koga će uhititi i koliko će kazni uspjeti naplatiti, zaključio je.

- A zašto bi odustali? Kome da se još ponizimo? Čega se boje premijer Plenković i njegovi djelatnici? Kad je bogat seljak, bogata je i država. Ove su mu sve reforme izraz i odraz njegove Vlade i koalicijskih partnera u Slavoniji i Baranji, sedam žalosnih godina. Što je on dobro napravio osim hvalospjeva, od uništavanja, iseljavanja kompletne mladeži, rekao je jedan prosvjednik.

- Bojim se da se će to na kraju završiti tako da će sve svinje, i ove 3. kategorije, biti eutanazirane. Ne možete svakih dva tjedna produljivati rok. Ljudi imaju enormne gubitke i troškove. Mislim da ovo ne vodi ničemu, rekao je Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti.

Smatra da hitno treba donijeti odluku kojom se dopušta klanje i prodaja mesa zdravih životinja.

- Ovo je stvarno propast hrvatskog sela. Kao zastupnik iz Slavonije, mislim da mi je mjesto biti ovdje, dodao je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je prosvjednicima, koji su nezadovoljni mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge, da se mora raditi po propisima, pa ministarstvo ne može prihvatiti dio zahtijeva kojima bi se kršila biosigurnost.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: svinjogojci, blokade cesta, pokrovac, svinjokolja, marija vučković, afrička svinjska kuga
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE