GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabak: Hamas je možda postao pomalo očajan u eskalaciji nasilja

Tabak: Hamas je možda postao pomalo očajan u eskalaciji nasilja
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz / klix.ba
ZAGREB - Igor Tabak, vojni političar zagrebačkog portala Obrana i sigurnost (OBRIS), progovorio je o tome može li palestinska militantna skupina Hamas dobiti nečiju podršku nakon jučerašnjeg napada na Izrael.

Ne očekuje da će Hamas dobiti potporu libanonskog Hezbollaha, jer smatra da bi to bio preskup sukob za Hezbollah.

"Definitivno se (Hamas) ne oslanja na tu palestinsku administraciju na Zapadnoj obali. Oni općenito njeguju odnose s naoružanim skupinama - što radikalnije, to bolje. Očito postoji apel prema Hezbollahu za koji je veliko pitanje hoće li se uključiti se u nekakav sukob."Onog trenutka kad Izrael krene u širu mobilizaciju, kad krene masovno raspoređivati snage, tada neka vrsta ulaska u sukob više nije jeftina", ustvrdio je.

Prema njegovim riječima, taj trenutak iznenađenja od jutros (7. listopada) je prošao.

“Sve dalje, bilo na granici s Libanonom, vjerojatno bi bilo puno skuplje”, ponovio je Tabak u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Komentirajući reakciju pojedinih zemalja na napad, istaknuo je da je ta reakcija posljedica uspjeha Izraela u poboljšanju odnosa s tim zemljama.

"Mnogi susjedi su poboljšali odnose s Izraelom. Nije samo Saudijska Arabija. U konačnici, možete vidjeti da je Jordan prilično tih, Egipćani su pozvali na smirivanje, Turska nije zauzela ratoboran stav", istaknuo je.

Smatra da je Izrael izolirao Palestinu poboljšanjem odnosa u regiji, te da je posljednji napad Hamasa pokazatelj očaja.

"Izrael je jako popravio odnose u regiji, a samim tim je porastao i stupanj izolacije Palestine. Kada govorimo o prijateljima i saveznicima, prvi i najvažniji je Iran koji je jako daleko. Sve te stvari otežavaju borci koji su možda malo i očajno krenuli u ovakav rat. eskalacija nasilja. Teško mi je zamisliti da bi im mogao doći netko iz Sirije, a kamoli negdje drugdje u susjedstvu", zaključio je Tabak.

Stotine ljudi je ubijeno i ranjeno u napadu Hamasa iz zraka, kopna i mora. Članovi Hamasa drže taoce na izraelskom teritoriju. Ovo se smatra najgorim napadom u povijesti Izraela. Izraelci su odgovorili bombardiranjem položaja Hamasa, ubivši i ranivši stotine ljudi. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je proglasio vanredno stanje.

Tagovi: IGOR tABAK, hAMAS, iUTRAEL, hEZBOLLAH
PROČITAJ I OVO
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
JASNA PORUKA
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
SPLIT - Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
NOVA VEĆINA
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
ZAGREB - "Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionalne manjine."
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
RAZGOVORI
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
ZAGREB - U Banskim dvorima je održan sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, a većina će vjerojatno ostati i u idućoj vladi, dođe li do dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE