GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je organizirao nerede u Irskoj?

Tko je organizirao nerede u Irskoj?
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 13:45
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
DUBLIN - Šef policije Republike Irske okrivio je za nerede u središtu Dublina u četvrtak "luđačku, huligansku frakciju vođenu krajnje desnom ideologijom".

Nered je izbio nekoliko sati nakon što su troje djece i školska pomoćnica izbodeni nožem ispred obližnje osnovne škole. Irska se ponosi svojim gostoprimstvom i zato se sada mnogi Irci pitaju što pokreće tamošnji krajnje desničarski pokret?

Iako je odgovor na to kompliciran, treba se podsjetiti da su prije dva stoljeća migracije imale istaknuto mjesto u priči o Irskoj.

Milijuni Iraca napustili su otok; većina je bježala od siromaštva i gladi, a drugi iz političkih razloga. Irci su bili među najbrojnijim emigrantima u Ameriku, a u velikom broju emigrirali su i u druge zemlje, posebice u Veliku Britaniju i Australiju.

Emigracija je do nedavno bila važna činjenica irskog života, ali u posljednjih 20-ak godina to se uvelike promijenilo, počevši s proširenjem EU-a i nedavno imigracijom iz Indije, Brazila, Filipina, Nigerije i drugih zemalja diljem svijeta.

Sada migranti dolaze u Irsku i najnovije brojke Središnjeg ureda za statistiku (CSO) za 2022. pokazuju da je jedna petina stanovništva u 26 okruga Republike Irske rođena u inozemstvu.

Unatoč ovim podacima, migracija se jedva pojavljivala kao problem u političkom diskursu irskih stranaka. Čak i u vrijeme ekonomske krize 2010., kada je naglo skočila nezaposlenost, zbog koje je Irska dobila pomoć iz Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, useljavanje stranaca nije se doživljavalo kao veći problem.

Važno je napomenuti da Irska nema važnu desničarsku političku figuru poput Marine Le Pen, Giorgije Meloni ili Geerta Wildersa. To se djelomično objašnjava sjećanjem Iraca na emigraciju i željom da budu ljubazni prema pridošlicama. Kako podsjeća BBC, mnogi Irci još uvijek pamte rasističke natpise u pansionima u Londonu na kojima je pisalo: "Zabranjeni crnci, Zabranjeni Irci, Zabranjeni psi."

Ali, u posljednje vrijeme, vodeći političari i policija sve češće govore o prijetnji koju predstavljaju ekstremno desničarski aktivisti koji iskorištavaju nedostatak stambenog prostora, krizu troškova života i strahove od sve većeg broja tražitelja azila.

Sve češće se čuje "Irska je puna" i "Irska za Irce", a nasilje u četvrtak navečer nije prvi put da je krajnja desnica izazvala nerede. U rujnu su policajci morali ispratiti zastupnike iz zgrada parlamenta nakon što su prosvjednici blokirali ulaze i pokazali lažna vješala.

Tagovi: iRSKA, DUBLIN, MIGRANTI
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE