GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinski general: Probili smo prvu liniju. Sad nam se sve otvara

Ukrajinski general: Probili smo prvu liniju. Sad nam se sve otvara
PROTIFENZIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ukrajinske snage odlučno su probile prvu rusku liniju ruske obrane u regiji Zaporužja nakon više tjedana mukotrpnog čišćenja mina. Sad očekuju očekuju brže uspjehe dok budu pritiskale slabiju drugu liniju, rekao je za britanski Observer ukrajinski general koji vodi južnu protuofenzivu.

General brigadir Oleksandr Tarnavski procjenjuje da je Rusija posvetila 60% svog vremena i resursa u izgradnju prve obrambene crte i samo 20% u drugu i treću liniju jer Moskva nije očekivala da će ukrajinske snage proći prvu liniju, piše Index.

"Sada smo između prve i druge obrambene crte", rekao je u svom prvom intervjuu za Observer nakon proboja. Ukrajinske snage sada grupiraju s obje strane proboja i konsolidiraju svoj položaj na teritoriju zauzetom u nedavnim borbama, rekao je.

"U središtu ofenzive sada dovršavamo uništavanje neprijateljskih jedinica koje pružaju pokriće za povlačenje ruskih trupa iza njihove druge obrambene linije", rekao je.

Ogromno minsko polje zarobilo je ukrajinske trupe tjednima dok su protueksplozijske ekipe polako čistile rutu za napad kopnenih snaga. Ruske trupe iza toga "samo su stajale i čekale ukrajinsku vojsku", gađajući vozila granatama i dronovima, rekao je.

Ali sada je ta barijera prijeđena, Rusi su prisiljeni na manevre, a Ukrajinci su se vratili u svoje tenkove i druga oklopna vozila. Kao znak da Moskva osjeća pritisak, prerasporedila je snage u to područje s bojišnice unutar okupirane Ukrajine - Hersona na zapadu i Limana na sjeveroistoku, ali također i iz Rusije, rekao je.

“Neprijatelj dovlači rezerve, ne samo iz Ukrajine, već i iz Rusije. Ali prije ili kasnije, Rusima će ponestati svih najboljih vojnika. To će nam dati poticaj da napadamo više i brže", rekao je Tarnavskiy. “Sve je pred nama.”

Stručnjak za tenkove po obuci, Tarnavski je prikupio impresivno iskustvo u borbama s ruskim trupama otkako su prešle granicu 2022. godine . Prošlog rujna postavljen je za zapovjednika snaga koje su se borile za oslobađanje Hersona; dva mjeseca kasnije grad je oslobođen.

Postojale su nade za sličan brz napredak u ljetnoj protuofenzivi, čiji je cilj probijanje prema Azovskom moru, odsijecanje ruskih trupa u Hersonu i na okupiranom Krimu od drugih snaga i prekidanje njihovih linija opskrbe.

Umjesto toga, napad se odugovlačio mjesecima. Broj žrtva je rastao, ali su linije bojišnice bile statične, što je potaknulo nezadovoljstvo i kritike u zapadnim prijestolnicama koje su osigurale oružje i obuku.

General je odbacio tu kritiku, rekavši da radije posao prosuđuje kada je završen i zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim saveznicima na podršci u obuci i naoružanju, uključujući tenkove Challenger koji su već na terenu. “Kada smo započeli protuofenzivu... potrošili smo više vremena nego što smo očekivali na razminiranje teritorija”, priznao je. “Nažalost, evakuacija ranjenih nam je teško išla. I to nam je također zakompliciralo napredovanje.

“Po mom mišljenju, Rusi su vjerovali da Ukrajinci neće proći ovu liniju obrane. Pripremali su se više od godinu dana. Učinili su sve kako bi ovo područje bilo dobro pripremljeno", rekao je.

Tagovi: ukrajinska vojs,a Ukrajina, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE