GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK: Rimac je željela utopiti Turudića

USKOK: Rimac je željela utopiti Turudića
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 15:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kako piše Nacional u današnjem broju, Josipa Pleslić (bivša Rimac) poslala je jučer dopis ministrima Davoru Božinoviću i Ivanu Malenici te ravnatelju Markiću u kojem tvrdi da je Uskok od nje tražio da lažno svjedoči protiv Turudića.

Vanja Marušić, kao tadašnja ravnateljica Uskoka, planirala je u ljeto 2021. kazneno goniti i službeno optužiti Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda i aktualnog vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika, za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića kako bi mu se u ranoj fazi tog postupka ukinuo pritvor, objavio je Nacional.

Uskok sumnja da je Turudić za taj svoj navodni angažman trebao biti nagrađen, a važan dokaz za te svoje sumnje Vanja Marušić pokušala je dobiti od Josipe Pleslić (nekad Rimac), piše Nacional u novom broju.

Danas poslijepodne se o tome oglasio i sam Uskok, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U tjedniku Nacional od 6. veljače 2024., na stranicama 8. - 12., objavljen je tekst pod naslovom "Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti" u kojem je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je USKOK u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira da li je to istina ili ne, njezin iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uvjet za nagodbu", priopćio je Uskok.

"Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona", stoji u priopćenju.

"Posebice naglašavamo kako su pregovori u Uredu započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a Ured o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima. Opisano postupanje Ureda u skladu je i s Naputkom Glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja", stoji u priopćenju Uskoka.

"Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda. Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima", zaključuje Uskok u priopćenju.

Kako podsjeća N1, iz ovih dana objavljenih poruka jasno je da su se Rimac i Turudić susreli baš u vrijeme kada je bio aktualan slučaj Inje Bašića. Inače, riječ je o bratu Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene, koji je kasnije optužen zajedno s Josipom Rimac za korupciju pri realizaciji tog golemog projekta.

Inja Bašić uhićen je 5. prosinca 2019. te mu je odlukom suca istrage bio određen istražni zatvor dok je Uskok protiv njega i ostalih osumnjičenih za malverzacije prilikom uvoza i prodaje skupih automobila otvorio istragu. Prema porukama što ih je objavio Jutarnji list, 8. siječnja 2020. u 10.30 Rimac odlazi na sastanak s Milenkom Bašićem, da bi nakon toga sastanka kontaktirala Turudića.

"Pa di si družeeeee. Trebam te", na što Turudić odgovara u istoj minuti "Dođi do mene sutra". Rimac pita: "Kada?" Turudić odgovara protupitanjem: "9?", na što Rimac potvrđuje: "Možeeeeee" te dodatno pita: "Ti si tamo na županijskom? Nisi mijenjao ured." Turudić odgovara potvrdno: "Da da." Upravo u vrijeme kad razmjenjuje poruke s Turudićem, Rimac je u svoj mobitel unijela bilješku s imenima tužitelja i suca istrage koji su bili nadležni za predmet Inje Bašića.

Da je na sastanak išla po nalogu Milenka Bašića vidljivo je i iz poruke kojom Rimac Milenka Bašića obavještava o svakom svom koraku, pa tako i o odlasku na sud. Na sam dan sastanka 9. siječnja 2020. u 8:39, 20-ak minuta prije nego što će ući na Županijski sud, Rimac šalje poruku Milenku Bašiću: "Jutroooo. Ja idem sad na onu kavu…. u 10 se vidimo po dogovoru", a Bašić joj odgovara "ok".

Turudić je pred saborskim Odborom za pravosuđe tvrdio kako je prekinuo razgovor s Rimac nakon što mu je rekla da se ne radi o njezinom predmetu. O kojem predmetu se radilo nije se mogao sjetiti.

Istražitelji su, prema informacijama do kojih je došao N1, doista provjeravali kontakte Rimac i Turudića. Dok je pokušavala sklopiti nagodbu i proći s čim blažom kaznom, Josipa Pleslić ex Rimac ponudila im se kao svjedok.

Tagovi: USKOK, rimac, turudić, pleslić
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE