GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvrijeđena reakcija Srbije na tekst Berliner Zeitunga

Uvrijeđena reakcija Srbije na tekst Berliner Zeitunga
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
BERLIN - Nakon teksta Muamera Bećirovića objavljenog 13. kolovoza u Berliner Zeitungu, isti list sada objavljuje i reakciju Saše Dinića, ministra savjetnika u veleposlanstvu Srbije u Berlinu, prenosi Deutsche Welle. On, između ostalog, piše:

"Uz svo dužno poštovanje slobode štampe i izražavanja, posebno za liberalne novine kao što je Berliner Zeitung, moram priznati da su izjave i zahtjevi u tom članku, koje se pozivaju na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Europe u prošlom stoljeću, s milijunima žrtava, u meni samo izazvali strah i zabrinutost."

Muamer Bećirović, istraživač povijesti diplomacije, kao i međunarodne politike, u svom tekstu je, naime, napisao da je "habsburška balkanska strategija" iz 1910. podrazumijevala sljedeće: "Da bi se Beograd uravnotežio, Sarajevo je trebalo čvršće vezati za austrijski Zagreb. Trebalo je da te dvije zemlje zajedno okončaju srpske hegemonističke ideje i da osnaže austrijsku hegemoniju u regiji." Prema Bećiroviću, "njemačka strategija za Balkan morala bi se zasnivati na toj povijesti, zato što se strateška situacija na Balkanu gotovo i nije promijenila za više od sto godina".

Predstavnik veleposlanstva Srbije Saša Dinić sa svoje strane ocjenjuje da bi "stvaranje hrvatsko-bosanske protuteže radi trajnog uravnoteženja Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljalo čistu prijetnju za regiju i njegovu stabilnost i osudilo na propast svaki napor da se regija ekonomski poveže. Takvo grupiranje 'jedan protiv drugog' je opasno. Potrebna nam je suradnja 'jedan s drugim'", ukazuje Dinić i naglašava: "Prijedlozi autora također su protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa koji je pokrenut u Njemačkoj."

Bećirović je u svom tekstu naveo i da "jedina država koja bi mogla uvesti red na Balkanu i trajno osigurati svoje strateške interese u regiji je Njemačka. Ona je daleko najvažniji trgovinski partner Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a i geografski je udaljena svega nekoliko stotina kilometara". Njegova teza je da je "potrebna moć, njemačka moć, da se uvede red na Balkan. Sve ostalo je kratkoročno, srednjoročno i dugoročno osuđeno na propast".

Dinić na to odgovara: "U jednom je autor u pravu: Njemačka može učiniti više za Zapadni Balkan. Također vjerujemo da Njemačka može preuzeti još važniju ulogu u regiji, tako što će tamo poticati ekonomsku suradnju, tako što će jasnom perspektivom za pristupanje podržati europske integracije, a pored toga, i tako što će odnose u regiji i svoj angažman u njemu, poticati i provoditi u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom."

"Stabilnost i suradnja u regiji Zapadnog Balkana", zaključuje Dinić, "za Srbiju su od istog značaja kao što su stabilnost i suradnja u Europi za Nemačku. Srbija jest i ostat će pouzdan partner Njemačkoj. Tim partnerstvom može se postići više nego sankcijama, vojnicima, nemirima i nestabilnošću."

Tagovi: Muamer Bećirović, Berliner Zeitung, Saša Dinić, Beograd
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE