GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vojska izvela puč u Nigeru, zarobili šefa države

Vojska izvela puč u Nigeru, zarobili šefa države
VOJNI UDAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2023 / 08:57
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LAGOS - Vojska Nigera je u srijedu na nacionalnoj televiziji objavila da ukida "sve institucije" i proglasila "kraj" aktualnoga režima poručivši da su granice zatvorene te da je diljem zemlje proglašen policijski sat.

Nigerskog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je demokratski izabran u travnju 2021. godine, od srijede ujutro drže pripadnici predsjedničke garde, nakon neuspješnih pregovora.

Drže ga u palači u glavnom gradu Niameyu, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u vojarne.

Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Europska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

U srijedu poslijepodne nije bilo jasno tko ima kontrolu nad državom. Predsjednik susjednog Benina Patrice Talon rekao je da će procijeniti situaciju nakon sastanka s predsjednikom Nigerije i ECOWAS-a, Bolom Tinubuom.

Predsjedništvo Nigera objavilo je ranije tog dana priopćenje u kojem stoji da su predsjednikovi stražari tog jutra pokrenuli "antirepublikanski" pokret, ali je ono kasnije izbrisano.

Izjava je uslijedila nakon izvješća da su gardisti blokirali pristup palači i u njoj držali Bazoumu, što je izazvalo zabrinutost da bi mogao biti u tijeku sedmi državni udar u zapadnoj Africi od 2020.

"Predsjednik Republike i njegova obitelj su dobro", objavilo je predsjedništvo na društvenim mrežama bez dodatnih pojedinosti. Također je pisalo da je vojska spremna napasti stražare "ako se ne opamete".

Tagovi: Niger, Nigerija, vojkni udar, vojni puč
PROČITAJ I OVO
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
JASNA PORUKA
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
SPLIT - Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
NOVA VEĆINA
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
ZAGREB - "Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionalne manjine."
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
RAZGOVORI
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
ZAGREB - U Banskim dvorima je održan sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, a većina će vjerojatno ostati i u idućoj vladi, dođe li do dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE