GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wagner je predao više od 2.500 tona streljiva i opreme

Wagner je predao više od 2.500 tona streljiva i opreme
UNIŠTENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 08:25
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Drugu noć zaredom Rusija je napala Kijev i okolicu bespilotnim letjelicama. Zasad nema inforamcija o ljudskim žrtvama. Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je za indonezijske medije kako rat u Ukrajini neće završiti sve dok Zapad ne odustane od pokušaja da vojno porazi Rusiju.

Ukrajina javlja o napadima bespilotnim letjelicama na glavni grad Kijev, drugu noć zaredom. Tvrde da su sve srušene te da nije bilo stradalih, ni veće štete. Ukrajinske snage odbile su desetke napada. Na istoku i i jugoistoku zemlje, pak, i dalje traju teške borbe.

Ruska plaćenička skupina Wagner predala je velike količine teškog naoružanja, vojne opreme i tisuće tona streljiva ruskom ministarstvu obrane.

- Wagner je predao tenkove T-90 i T-80, višecjevne raketne bacače i razne topničke sustave, rekao je danas glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov u Moskvi.

- Uz to, predali su i više od 2500 tona raznog streljiva i 20.000 komada vatrenog oružja, rekao je.

- Objavljena je i video snimka tog naoružanja. Sva vojna oprema bit će servisirana i iskorištena, rekao je glasnogovornik.

Vođa Wagnera Evgenij Prigožin pobunio se prošli mjesec protiv Moskve. Pobunu je prekinuo 24. lipnja kada su njegove snage bile manje od 200 kilometara od Moskve nakon posredovanja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Zauzvrat su on i njegovi borci dobili imunitet od progona. Nekoliko dana poslije sastao se s Putinom. Kremlj nije rekao kakvi su bili rezultati tog sastanka.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres predložio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da produlji sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, a zauzvrat mu je ponudio da se podružnicu ruske poljoprivredne banke spoji na međunarodni platni sustav SWIFT, rekli su u srijedu izvori za Reuters.

Rusija prijeti da će raskinuti taj sporazum koji istječe u ponedjeljak jer joj se otežava da izvozi vlastito žito i gnojivo.

Ključni ruski zahtjev je ponovno spajanje ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank na SWIFT. Isključila ju je Europska unija u lipnju 2022. zbog invazije na Ukrajinu. Glasnogovornik EU-a rekao je u svibnju da EU ne razmatra vraćanje ruskih banaka u SWIFT.

No EU razmatra spajanje na SWIFT podružnice Rosselkhozbanka kako bi se omogućilo transakcije sa žitom i gnojivom, rekla su tri upućena izvora za Reuters.

Tagovi: Wagner, skupina Wagner, Rusija, oružje
PROČITAJ I OVO
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
JASNA PORUKA
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
SPLIT - Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
NOVA VEĆINA
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
ZAGREB - "Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionalne manjine."
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
RAZGOVORI
Koalicijski partneri podržali Plenkovića: DP se ne može zaobići
ZAGREB - U Banskim dvorima je održan sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, a većina će vjerojatno ostati i u idućoj vladi, dođe li do dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE