GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wilders je noćna mora Europske unije

Wilders je noćna mora Europske unije
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 17:27
Autor: SEEbiz
LONDON - Jedna rečenica u zapaljivom govoru Geerta Wildersa nizozemskim glasačima progonit će Bruxelles više nego bilo koja druga - referendum o izlasku iz Europske unije. Sedam godina nakon što su Britanci glasali za Brexit, takozvani glasački listić za Nexit bio je temelj kampanje lidera ekstremne desnice u Nizozemskoj, piše Politico.

Iako je Wilders posljednjih tjedana ublažio svoju antiislamsku retoriku, nema znakova da želi razvodniti svoj euroskepticizam nakon šokantne izborne pobjede. Čak i ako nizozemski birači ne budu slijedili Britance u izlasku iz EU - ankete sugeriraju da je to malo vjerojatno - sve ukazuje na to da će vlada pod vodstvom Wildersa u Haagu i dalje biti noćna mora za Bruxelles.

Wildersovo mjesto za stolom na summitu EU transformiralo bi dinamiku, zajedno s drugim ekstremno desničarskim i nacionalističkim čelnicima koji su već na položaju. Iznenada, politike u rasponu od klimatskih mjera do reforme EU i oružja za Ukrajinu bit će predmet rasprave, pa čak i preokreta.

Otkako su objavljene izlazne ankete, potencijalni partneri desnog centra ne isključuju formiranje koalicije s Wildersom, koji je izašao kao uvjerljivi pobjednik. I to unatoč činjenici da su ga centristi držali podalje u posljednjih 10 godina.

Sa svoje strane, čini se da je 60-godišnji veteran smrtno ozbiljan u namjeri da ovaj put sam preuzme vlast.

Otkako je nasljednica Marka Ruttea na mjestu čelnika VVD-a, Dilan Yeşilgöz, na početku kampanje nagovijestila da bi mogla ući u koalicijske pregovore s Wildersom, čelnik ekstremne desnice naporno je radio kako bi izgledao razumnije. Razvodnio je neke svoje najoštrije stavove, posebice o islamu - poput zabrane džamija - rekavši da postoje veći prioriteti.

Sinoć, s pristizanjem rezultata, Wilders je bio eksplicitniji: "Jako dobro razumijem da stranke ne žele biti u vladi sa strankom koja želi neustavne mjere. Nećemo govoriti o džamijama, Kur'anima i islamskim školama."

Čak i ako je Wilders voljan odustati od svog zahtjeva za referendumom o ostanku u EU u zamjenu za vlast, njegova će pobjeda svejedno izazvati jezu u institucijama EU. A ako se centrističke stranke udruže kako bi ponovno zadržale Wildersa podalje od vlasti, možda će kasnije kod gnjevnih nizozemskih birača morati platiti visoku cijenu.

Zagovornik Brexita Nigel Farage pokazao je u Ujedinjenom Kraljevstvu da nije nužno biti na vlasti da bi se na nešto snažno utjecalo.

Migracije su bile dominantno pitanje na izborima u Nizozemskoj. Za političare EU to ostaje glavna briga. Kako broj migranata nastavlja rasti, tako raste i podrška ekstremno desnim strankama u mnogim europskim zemljama. U Italiji je prošle godine Giorgia Meloni osvojila vlast predvodeći stranku Braća Italije. U Francuskoj, Nacionalni skup Marine Le Pen ostaje moćna snaga, na drugom mjestu u anketama. U Njemačkoj je Alternativa za Njemačku također skočila na drugo mjesto posljednjih mjeseci.

U svom pobjedničkom govoru, Wilders je obećao da će se uhvatiti u koštac s onim što je nazvao "tsunamijem azila" koji je pogodio Nizozemsku.

"Glavni razlozi zbog kojih su birači podržali Wildersa na ovim izborima je njegova antiimigracijska agenda, nakon čega slijede njegovi stavovi o krizi troškova života i zdravstvu", rekla je Sarah de Lange, profesorica politike na Sveučilištu u Amsterdamu. Mainstream stranke su "legitimizirale Wildersa" time što su imigraciju učinile ključnim pitanjem, rekla je Lange: "Glasači su možda pomislili da je bolje glasati za original, a ne kopiju kad se govori o imigraciji."

Za ljevicu je svijetla točka u Nizozemskoj bila snažan iskaz dobro organiziranog saveza između laburista i Zelenih. Frans Timmermans, bivši potpredsjednik Europske komisije, uspio je pridobiti podršku birača. Ali čak ni ta zajednička karta nije se mogla približiti nadmašivanju Wildersova rezultata.

U lipnju sljedeće godine u 27 zemalja EU održavaju se izbori za Europski parlament. Istog dana u Belgiji se održavaju opći izbori. Vođa ekstremno desničarske Flamanske neovisnosti Tom Van Grieken, koji također očekuje veliki napredak, čestitao je Wildersu: "Stranke poput naše su u usponu u cijeloj Europi."

Slavio je i mađarski premijer Viktor Orbán izjavivši: "Došli su vjetrovi promjena!"

Tagovi: wilders, nizozemska, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE