GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki BDP u 2020. pao 3,5 posto

Američki BDP u 2020. pao 3,5 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo palo je u pandemijskoj 2020. godini najsnažnije od Drugog svjetskog rata, odražavajući pad osobne potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu u pandemiji koronavirusa, pokazuju službene procjene.

Američki realni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u 2020. godini 3,5 posto, najsnažnije od 1946. godine i prvi puta od velike globalne krize koja je harala od 2007. do 2009. godine, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine u prvoj procjeni.

U 2019. porastao je 2,2 posto.

Pad realnog BDP-a u 2020. godini odražava, među ostalim, pad osobne potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu, te smanjenu potrošnju saveznih država i tijela lokalne uprave, navodi se u priopćenju.

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu američko gospodarstvo palo je za 2,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon 2,8-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna, pokazuju podaci ministarstva.

Na tromjesečnoj razini realni BDP porastao je u četvrtom lanjskom kvartalu jedan posto. U razdoblju od srpnja do rujna uvećan je 7,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Prema anualiziranoj pak stopi, koju koriste samo SAD, Kanada i Japan, BDP je u četvrtom kvartalu porastao četiri posto, nakon 33,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci ministarstva.

Anualizirana stopa rasta BDP-a pokazuje po kojoj bi stopi BDP porastao u godinu dana kada bi u svakom tromjesečju rastao istim tempom kao u posljednja tri mjeseca.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE