GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto

Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 20:02
Autor: SEEbiz
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe

Do kraja ove godine može se očekivati nastavak smanjenja godišnje stope inflacije prema ciljanoj razini od dva posto, ocijenio je guverner HNB-a Boris Vujčić u predavanju “Inflacijski val – što smo naučili, što možemo očekivati i koji su rizici” održanom u četvrtak na konferenciji Financijsko tržište u Opatiji.

Objavljeno je to u priopćenju na internetskim stranicama središnje banke, gdje se također ističe da je Hrvatska, nakon Slovenije, zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe u razdoblju od lipnja 2021. do ožujka 2024. godine.

“Godišnja stopa inflacije, kao i višegodišnji prosjeci inflacije su stručni termini koji ekspertima pomažu u boljem sagledavanju dinamike inflacije, ali većina ljudi na inflaciju gleda tako da računa koliko je cijena kruha ili mrkve narasla od početka inflacije. Po tom kriteriju imamo drugu najnižu stopu inflacije među usporedivim državama u srednjoj i istočnoj Europi”, istaknuo je Vujčić.

Inflaciju u Hrvatskoj je prema njegovim riječima, kako ga prenosi Hina, manje poticao rast cijena energenata nego u zemljama zapadne Europe, ali ju je jačao veći rast cijena hrane nego u eurozoni. U Hrvatskoj je od komponenti inflacije jedino tekuća inflacija cijena usluga još osjetno daleko od dugoročnog prosjeka stope inflacije.

Istaknuo je također da niska nezaposlenost i snažna potražnja za radom potiču trend rasta realnih plaća nakon privremenog pada 2022. godine, a profiti ublažavaju domaće inflatorne pritiske po osnovi troškova rada. U prilog tome ide i smanjenje uvoznih cijena.

Naveo je da bi gospodarstvo ove godine moglo rasti i više od projiciranih 3,2 posto, kako ga prenosi Hina. Dodao je da je taj rast znatno veći nego kod hrvatskih trgovinskih partnera, “a očekujemo da se i kod njih počne snažnije oporavljati gospodarstvo”.

Tagovi: VUJČIĆ, INFLACIJ, HNB, HRANA, MRKVA, KRUH
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE